Vlada u Italiji opasno se trese, hoće li ići na prijevremene izbore? Izvukli smo 5 mogućih scenarija

Salvini je očekivao da će ga brzi izbori lansirati na poziciju premijera, no moglo bi ispasti da se preračunao

ZADNJA IZMJENA: kol 20, 2019

Kada je prije dva tjedna zatražio glasovanje o povjerenju Vladi u talijanskom parlamentu, čelnik vladajuće krajnje desne Lige Matteo Salvini imao je jasan plan – izazvati prijevremene izbore koji će ga katapultirati na čelo talijanske vlade. Njegova stranka uvjerljivo vodi u anketama, popularnost joj se u odnosu na prošlogodišnje redovne parlamentarne izbore udvostručila i sada, po nekim anketama, može računati i na potporu do 38 posto.

Međutim, Salvinijev plan o brzom izlasku na birališta ne mora se nužno ostvariti. Moglo bi se, dapače, pokazati da se kontroverzni ministar unutarnjih poslova preračunao i da će ostati kratkih rukava. Evo koji su mogući raspleti aktualne političke krize u Italiji.

1. Prijevremeni izbori u jesen

Premijer Giuseppe Conte, koji formalno ne pripada nijednoj stranci, trebao bi se danas u 15 sati obratiti Senatu. Očekuje se da će u svom govoru biti vrlo oštar prema Salviniju, a potom ili čekati izglasavanje (ne)povjerenja ili se čak odmah uputiti u ured predsjednika Italije Sergija Mattarelle kako bi podnio ostavku.

U tom slučaju, predsjednik će početi konzultacije sa svim strankama, kako bi utvrdio postoji li mogućnost da se oformi nova vlada koja bi imala podršku aktualnog saziva parlamenta. Ako utvrdi da takva mogućnost ne postoji, Mattarella može raspustiti parlament i otvoriti put za prijevremene izbore već u listopadu ili početkom studenog.

Takav ishod priželjkuje Salvini. Problem je, međutim, što bi to otežalo donošenje proračuna za sljedeću godinu i, posljedično, dodatno narušilo rejting Italije. Stoga se procjenjuje da su izgledi za brze prijevremene izbore ipak manji.

2. Glasovanje o nepovjerenju ne prolazi

Ako Conte ne podnese ostavku (zbog, primjerice, želje Pokreta 5 zvijezda da se kroz parlament provede reforma kojom bi se broj zastupnika u oba doma parlamenta smanjio za trećinu, sa 945 na 600), a parlament ne izglasa nepovjerenje njegovoj vladi, Conte – barem zasad – ostaje premijer. Salvini, koji nema dovoljno ruku za samostalno rušenje vlade, može pokušati zaobilaznim putem, tako da iz vlade formalno povuče svoje ministre.

Aktualni premijer može onda dati ostavku ili zamijeniti Ligine ministre novim ljudima, a potom tražiti novo izglasavanje povjerenja tako osvježenoj vladi. To bi, dakako, značilo da se stvorilo i novo političko savezništvo, između Pokreta 5 zvijezda (koji trenutno još uvijek vlada u partnerstvu s Ligom) i neke od trenutno oporbenih stranaka koje bi onda podržale takvu vladu.

3. Formalna nova koalicija, bez Salvinija

Pokret 5 zvijezda (M5S) i Demokratska stranka (PD) lijevog centra mogli bi udružiti snage u parlamentu i tako spriječiti Salvinija u njegovu naumu da sruši vladu i izazove prijevremene izbore već ove jeseni. Vladajućem M5S-u ne odgovara baš da se već za dva mjeseca nađu pred biračima. Iako su prošle godine bili pojedinačno najjača stranka, s oko 33 posto potpore, u anketama se u zadnje vrijeme uglavnom „vrte” oko 17 posto. Osim toga, zbog unutarstranačkog pravila da nitko ne može obnašati javnu funkciju duže od dva mandata, izbori bi iz igre izbacili njihovog čelnika Luigija di Maia.

Otkako je Salvini pokrenuo novu, dosad najozbiljniju krizu aktualne vlade, spekulira se o mogućnosti da se M5S i PD dogovore oko suradnje. Istina, jedni druge su ranije znali i neviđeno vrijeđati, ali u politici se stvari mogu brzo promijeniti. U ponedjeljak je izvor iz PD-a za Reuters ustvrdio da su imali „dobre razgovore” s M5S-om te ocijenio da je svatko spreman „pokušati formirati novu vladu koja bi mogla potrajati cijeli mandat”.

4. Prijevremeni izbori, ali ne još

Ako premijer Conte podnese ostavku ili vlada izgubi povjerenje u parlamentu, a nijedna druga opcija ne bude održiva, predsjednik Mattarella mogao bi instalirati prijelaznu, nestranačku vladu. Kao, primjerice, u studenom 2011. godine kada je, nakon ostavke Silvija Berlusconija, vladu privremeno vodio Mario Monti sa zadatkom da Italiju izvuče iz financijskih problema.

Nestranačka vlada morala bi imati potporu parlamentarnih stranaka, koje bi se, dakle, morale usuglasiti s takvim prijedlogom. Prijelazna vlada imala bi, vjerojatno, ograničene zadaće, primjerice, donošenje proračuna za sljedeću godinu. Izbori bi se, pak, mogli održati tijekom 2020. godine.

5. Nastavak suradnje M5S i Lige

Partnerstvo populističkog Pokreta i krajnje desne Lige od početka je puno trzavica i svađa, pa je gotovo pravo čudo da su uopće dogurali do druge godine mandata. Stoga je mogućnost da se pomire i nastave surađivati vrlo mala, ali se u politici, osobito talijanskoj, ni takav ishod ne treba sasvim odbaciti.

Prije nekoliko dana, talijanski mediji su, primjerice, izvijestili da je Salvini poručio da, „ako netko želi razgovarati” on je tu, a njegov telefon „uvijek uključen”. Kao da je sugerirao da je ipak spreman na dogovor, ili barem razgovor, s dojučerašnjim političkim partnerima. No, moguće je i da samo želi ostaviti dojam na talijanske birače, da nije on krivac za još jednu političku krizu.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
474 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program