Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vlada uprskala još jedan natječaj. Propada obnova škola, fakulteta i bolnica zbog apsurdnog uvjeta ministrice Obuljen

Neke su ustanove već imale spremnu dokumentaciju. Zbog kriterija natječaja, ostali su kratkih rukava

FOTO: Pixsell/Telegram

Kada je početkom ožujka Ministarstvo kulture i medija objavilo natječaj za energetsku obnovu, djelovalo je to kao prilika koju nije mudro propustiti. Iz europskih sredstava osigurano je ukupno 39,8 milijuna eura – 300 milijuna nekadašnjih kuna – za energetsko unapređenje zgrada koje imaju status zaštićenog kulturnog dobra ili se nalaze unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline.

Neki su taj poziv dočekali u niskom startu, s već spremnom projektnom dokumentacijom. Ali su na kraju ostali razočarani. Iako su zgrade u kojima su smješteni zaštićeno kulturno dobro, pojedini fakulteti, škole, bolnice – koji bi se htjeli javiti na ovaj natječaj – to ipak neće moći učiniti. Ministarstvo ih nije predvidjelo kao prihvatljive prijavitelje.

Nadali se ovakvom natječaju, ali…

„Ispadaju svi koji nisu ustanove u kulturi, dakle sveučilišta, knjižnice, bolnice…“, žale se zainteresirani korisnici s kojima smo neslužbeno razgovarali. Prema uvjetima poziva, mogu se javiti ustanove u kulturi, ali ne i one čija je pretežita djelatnost, primjerice, zdravstvo ili obrazovanje. Nekoliko njih tražilo je dodatno pojašnjenje Ministarstva: s obzirom da su njihove zgrade kulturno dobro ili se nalaze unutar zaštićene cjeline, mogu li ipak konkurirati za europska sredstva?

„Mi imamo prekrasnu zgradu, praktički u centru grada. Napravili smo unaprijed projektnu dokumentaciju, nadajući se da će se pojaviti ovakav natječaj, pa da ćemo moći brzo reagirati“, kaže dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku Ivan Trojan. Na službenoj stranici, na kojoj je objavljen natječaj, taj je fakultet jedna od ustanova koje su se javile s dodatnim pitanjima Ministarstvu.

Za energetsku obnovu trebalo bi im, ističe dekan, oko 1,7 milijuna eura. U ovom natječaju je najniži iznos potpore 66 tisuća eura, a najviši 3,9 milijuna eura. Osječki fakultet taman bi se uklopio, ali nisu ustanova u kulturi, pa je odgovor Ministarstva bio negativan. Kao i Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli koje se raspitivalo za energetsku obnovu Sveučilišne knjižnice.

Ministarstvo ostalo pri svome

Pitanja je poslala i Opća bolnica Zadar koja također ima svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju za energetsku obnovu Upravne zgrade bolnice koja, kažu, ima status kulturnog dobra. No, Ministarstvo je ostalo pri tome da prihvatljivi prijavitelji mogu biti samo ustanove u kulturi, što su potvrdili i u odgovoru na naš upit, upućujući nas na drugi natječaj, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

To je Ministarstvo, također u okviru NPOO-a, „objavilo poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova zgrada javnog sektora u okviru kojeg su prihvatljivi prijavitelji i ustanove koje obavljaju društvenu djelatnost što se odnosi i na ustanove koje obavljaju obrazovnu i zdravstvenu djelatnost”, poručuju iz resora ministrice Nine Obuljen-Koržinek.

Problemi s drugim natječajem

No, uvjeti tog natječaja bitno su drugačiji, što je u ovom slučaju ključno. Stopa sufinanciranja je niža, što znači da bi fakulteti i bolnice morali osigurati više vlastitih sredstava. Umjesto da im budu pokriveni svi troškovi, trebali bi imati, ovisno o vrsti mjera, između 15 i 40 posto „svog“ novca. Za to bi se vjerojatno trebali zadužiti: toliko sufinanciranje je, tvrde nam u neslužbenim razgovorima, velik zalogaj za njihove financije.

Osim toga, u natječaju iz resora Branka Bačića, kojim su obuhvaćene sve javne zgrade, traže se veće energetske uštede nakon provedenih radova. Kad su u pitanju zgrade sa statusom kulturnog dobra, to često nije moguće ostvariti. „Ne možete staviti PVC prozore“, objašnjava slikovito jedan naš sugovornik, napominjući da na takvim zgradama nisu mogući jednako opsežni zahvati kao na „običnima“.

Puno toga ovisi o konzervatorima i projektantima, kao i o tome kakva je zgrada, koliki je stupanj i vrsta njezine zaštite i tome slično. Stručnjaci se slažu da je na takvim zgradama teže postići tražene uštede, kao što je, primjerice, 50 posto uštede toplinske energije, što je jedan od uvjeta u tom drugom natječaju.

Morat će čekati novu priliku

Zato, primjerice, zadarska bolnica planira na taj poziv prijaviti svoje druge zgrade – Internu, Pedijatriju i Ginekologiju – ali ne i Upravnu zgradu. „Zgrada Uprave nije prihvatljiva za prijavu u okviru ovog natječaja zbog manje mogućih ušteda od zadanih”, ističu iz ravnateljstva. Sami je, pak, ne mogu financirati jer su troškovi, upravo zbog toga što je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, viši.

S obzirom da će prijave krenuti sredinom travnja, pitali smo Ministarstvo kulture razmatraju li mogućnost da prošire krug prihvatljivih prijavitelja. No, iz njihovog odgovora jasno je da zasad o tome ne razmišljaju, već ostaju pri prvotnom stavu i uvjetima. Unatoč niskom startu, neki će stoga ipak morati pričekati da im se otvori nova, manje ograničavajuća prilika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više