Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada za dva tjedna uvodi covid potvrde za zaposlene u zdravstvu. Pitali smo kako to točno misle izvesti, odgovor je nadrealan

Nadležni još izrađuju dokumente i niti na jedno pitanje nemaju konkretan odgovor. A ovu ogromu promjenu uvode već 1. listopada

Svi zaposleni u francuskom zdravstvenom sustavu, a riječ je o oko 2,7 milijuna ljudi, moraju imati potvrdu da su dobili barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19 ili riskiraju da budu suspendirani bez plaće. Odluka francuskih vlasti, najavljena prije dva mjeseca, počela je vrijediti od danas, čime se Francuska i formalno priključila Italiji i Grčkoj, zemljama koje su već uvele obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike.

Hrvatska Vlada, kako smo početkom tjedna pisali, planira u javno zdravstvo uvesti nešto blažu mjeru – umjesto obaveznog cijepljenja, zaposlenici u zdravstvu morat će imati Covid potvrdu. To znači da će morati dokazati da su ili cijepljeni ili preboljeli Covid-19 ili imaju negativan test. Ova odluka kreće u primjenu 1. listopada – bude li sve išlo po planu, i zdravstveno i nezdravstveno osoblje od tog će petka na posao moći uz ispunjenje jednog od tri spomenuta uvjeta, najavio je ministar Vili Beroš.

(Ne)razjašnjene pojedinosti

Oko uvođenja obaveznih Covid potvrda u prvu javnu službu u Hrvatskoj postoji, međutim, još cijeli niz nepoznanica. Barem za širu javnost. Oni koji ovako krupnu odluku donose, što znači prvenstveno Vlada, trebali bi već imati razrađenu svaku pojedinost. Uostalom, do početka primjene ostala su tek dva tjedna, a zdravstvo je – mada u njemu ne radi 2,7 milijuna ljudi kao u Francuskoj – ipak golemi sustav.

A budući da se radi o prvom takvom potezu u Hrvatskoj, detalji nisu nevažni. Ni za one kojih se izravno tiču, niti za širu javnost. Stoga smo se početkom tjedna obratili resornom Ministarstvu s desetak pitanja o, prema našim procjenama, bitnim, ali zasad nedovoljno razjašnjenim pojedinostima kako će Covid potvrde u zdravstvu funkcionirati.

Što je sve nepoznato

Zanimalo nas je, među ostalim, hoće li obveza vrijediti jednako za sve zdravstvene ustanove, od domova zdravlja do bolnica; hoće li vrijediti i za nemedicinsko osoblje koje nije u kontaktu s pacijentima; hoće li se primjenjivati i na zaposlenike nekih drugih objekata, poput ljekarni, ako se nalaze unutar bolničkog kruga; koliko je novca država planirala za trošak testiranja onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli Covid.

Zanimalo nas je i što ako zaposlenik nema potvrdu i ne želi se testirati – predviđa li država i sankcije, na primjer, kao u Francuskoj, suspenziju bez plaće. Ujedno, pitali smo je li ovim potezom u potpunosti napuštena ideja da bolnice, budu li izložene tužbama zbog zaraze, eventualne odštete naknadno potražuju od svojih necijepljenih djelatnika. Ideja koju, spomenimo usput, ugledni pravnici smatraju neprovedivom.

Za detalje je prerano

Niti na jedno od ovih pitanja, međutim, država još nema konkretan odgovor. Iako je do početka primjene novih pravila, koja će označiti veliku promjenu u funkcioniranju zdravstva, ostalo tek dva tjedna, u nadležnim institucijama o svim tim detaljima zasad naprosto – ne mogu govoriti.

„Konačne verzije dokumenata kojima će se utvrditi ovo područje su u izradi te je nemoguće o detaljima u ovom trenutku govoriti“, napisali su u odgovoru iz HZJZ-a koje nam je proslijedilo Ministarstvo. Samo po sebi je pomalo neobično da bi Zavod za javno zdravstvo bio adresa za sva naša pitanja – odluka o, primjerice, eventualnim sankcijama sasvim sigurno ne može biti na Krunoslavu Capaku i njegovim suradnicima.

U nastavku odgovora objašnjavaju još zašto je opravdano uvoditi Covid potvrde za sve zaposlenike zdravstvenih ustanova te kada i pacijenti mogu koristiti Covid potvrde. Ali detalje koji bi razjasnili kako će od 1. listopada, kada se ovako krupna promjena uvede u prvi veliki javni sustav, stvari doista funkcionirati očito još nemaju. Dva tjedna prije početka primjere za pojedinosti je, izgleda, još malo prerano.