Vlada zbog širenja korone razmatra mogućnost da ljudi u državnim i javnim službama rade od kuće

Malenica je objasnio na koga bi se sve mjera mogla odnositi

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2020
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

Ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu Vlada je na sjednici u četvrtak ovlastila da, uz prethodnu suglasnost predsjednika Vlade, donese obvezujuću uputu kojom će utvrditi mjere, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Odluka će se primjenjivati i na javne službe

“Uputom će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, detaljnije odrediti slučajevi i mogućnost rada od kuće, kao i mogućnost organizacije rada u skupinama, a u cilju osiguravanja kontinuiranog i redovitog obavljanja poslova tijela državne uprave te sprječavanja širenja bolesti Covid-19”, objasnio je Malenica.

Ta odluka primijenit će se na odgovarajući način i na javne službe, osim područja zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne skrbi, koja se uređuju posebnim propisima, a neće se primijeniti na policijske službenike i službenike Civilne zaštite te pripadnike Oružanih snaga, koji obavljaju poslove sukladno zapovijedima glavnog ravnatelja policije, načelnika Glavnog stožera i ravnatelja Civilne zaštite.

Nastavak pregovora za kolektivne ugovore

Vlada je donijela i odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te službenike i namještenike u javnim službama i imenovala članove svojih pregovaračkih odbora. Na čelu Vladinih pregovaračkih odbora je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

S reprezentativnim sindikatima državnih te javnih službi Vlada je početkom studenoga 2017. godine sklopila Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, a na sastanku sa sindikatima o sklapanju Dodatka Kolektivnom ugovoru, održanom u svibnju ove godine, dogovoreno je da će se tijekom jeseni nastaviti pregovori te je stoga danas i donijela odluku o njihovom nastavku i imenovala pregovarački odbor.

O čemu će se prije svega raspravljati?

“Pregovori će se prvenstveno odnositi na visinu isplate nagrade za božićne blagdane ali će se otvoriti i razgovori o visini osnovice za obračuna plaće za iduću godinu”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Vlada je na sjednici izmijenila Odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u ovoj godini kojom se provodi preraspodjela, odnosno prenamjena ukupno utvrđenih sredstava, a na temelju dostavljenih prijedloga Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Zadarske i Istarske županije. Ukupni iznos sredstava za sve županije ostaje nepromijenjen, kao i ukupan iznos sredstava za decentraliziranu funkciju zdravstva 2020.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program