Politika & Kriminal

Vladu napadaju zbog stopiranja 27 milijuna za građanski odgoj pa se sad vade da su natječaj stavili na nekakvu 'rezervnu listu'

Iz ovogodišnjeg kalendara u potpunosti je izbačen poziv za prijavu projekata provedbe programa građanskog odgoja i obrazovanja

FOTO: screenshot/rtl

Ranije ovoga tjedna, GOOD inicijativa koja okuplja više desetaka organizacija civilnog društva posvećenih sustavnom uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav, upozorila je kako Vlada Republike Hrvatske ne želi ulagati pozamašna europska sredstva u jačanje građanskih kompetencija djece i mladih. Na takav ih je zaključak navela odluka Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojom je iz ovogodišnjeg kalendara u potpunosti izbačen poziv za prijavu projekata pod nazivom “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja”, kao i činjenica da Ministarstvo obrazovanja uporno ne daje suglasnost tom natječaju.

Za njega je prethodno uplanirano 27 milijuna kuna; raspisivanje natječaja izostaje od 2017. godine, a sada je prvi put u potpunosti ispalo iz kalendara objave poziva na dostavu projektnih prijedloga, što znači da država ove godine ne iskazuje niti namjeru raspisati natječaj. Ova je tema, čim je dospjela u medije, zainteresirala hrvatskog europarlamentarca, SDP-ovca Predraga Matića Freda koji je od Ministarstva rada zatražio pojašnjenje o nestanku natječaja iz plana za ovu godinu.

Nitko ne zna što je rezervna lista

“Odgovor je da – odgovora nema. Ono što mogu zaključiti jest da je poziv stavljen na rezervnu listu. Bez objašnjenja zašto. Ako vi možete iz ovoga izvući neku drukčiju informaciju, molim vas da i meni javite”, napisao je Matić na Twitteru nakon što je dobio neobičan odgovor Ministarstva. U njemu stoji kako je, zaista, natječaj za programe građanskog odgoja i obrazovanja premješten na rezervnu listu natječaja za ovu godinu i kako će se plan objave poziva za ovu godinu redovito ažurirati “u odnosu na spremnost natječajne dokumentacije”.

S druge strane, Eli Pijaca Plavšić iz GOOD inicijative u prepisci s Matićem na Twitteru kazala je kako se radi o totalnom nonsensu i kako nikada dosad nisu čuli za nešto što se zove rezervna lista natječaja. “Meni se čini da su sad izmislili tu neku rezervnu listu za potrebe odgovora na vaš upit”, napisala je Matiću.

‘GOO jednostavno nije prioritet Vladi’

Iz Ministarstva Josipa Aladrovića u odgovoru Matiću poručili su i kako je natječaj od 2017. godine u pripremi nadležnih tijela te kako je baš Ministarstvo rada od početaka rada na natječajnoj dokumentaciji iniciralo međuresornu suradnju tijela zaduženih za ovaj natječaj, sve kako bi, eto, dokumentacija bila kvalitetno pripremljena i kako bi natječaj ostvario sinergijski učinak zajedno sa Školom za život. Inače, iz GOOD inicijative su, vezano uz “sinergiju natječaja sa Školom za život” već istaknuli kako je učinak Škole za život gotovo nepostojeći u svim sferama, pa i u sferi provedbe međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje.

Inače, projekti koji bi se financirali sredstvima Europskog socijalnog fonda za provedbu građanskog odgoja i obrazovanja bili bi temeljeni na suradnji organizacija civilnog društva sa školama te osnaživanja učiteljica i učitelja za provedbu građanskog odgoja, kako nam je ranije tijekom tjedna rekao Mario Bajkuša iz GOOD inicijative. Uporni izostanak poziva, a sada i njegovo izbacivanje iz plana za 2020., kazao nam je Bajkuša, dovodi do jasne poruke o tome da ovoj Vladi građanski odgoj jednostavno nije prioritet.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu