Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vlasnik i kapetan jedrenjaka na kojem je otrovana talijanska obitelj pušteni su da se brane sa slobode

Obojica su jučer uhićeni jer su na jedrenjak protivno pravilima ugradili kobni agregat

14.08.2019., Hvar - Policijski ocevid na jedrenjaku Atlantia na kojemu je doslo do smrti 57-godisnjeg talijanskog turista i teskog trovanja jos petero osoba. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, a koji su jučer uhićeni, danas su pušteni da se brane sa slobode. Kako je jučer priopćila splitsko-dalmatinska policija, uhićeni su jer su ugradili agregat u strojarnici broda zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova.

Jutros su odvedeni pritvorskom nadzorniku, a dobili su i kaznenu prijavu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Budući da nije bilo elemenata za određivanje pritvora, pušteni su da se brane sa slobode, javio je DORH.

Kako RTL doznaje od njegova odvjetnika, vlasnik broda je u svojoj obrani rekao da se ne osjeća krivim. Izrazio je žaljenje zbog događaja te sućut obitelji preminulog Talijana. I sam je, kako je rekao njegov odvjetnik, pomagao unesrećenima.

Uhićeni jer su ugradili kobni agregat

Nakon prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, u srijedu su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni i u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatski državljani.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova – ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.

U utorak je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirano. Radi se o tri osobe u dobi od 64, 56 i 44 godina koji su stabilno te dvoje djece – u dobi od 11 i pet godina koja su životno ugrožena. Svi su Talijani.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više