Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vlasti BiH smatraju da volonteri remete javni red i mir tako što pomažu migrantima. Pa su im zabranili rad

Nekima od volontera izrečena je mjera izgona iz BiH

FOTO: AidBrigade

Skupina volontera iz različitih europskih zemalja koji su u Bosni i Hercegovini pomagali migrantima osiguravajući im prehranu, privremeni smještaj i liječničku pomoć prisiljena je prekinuti rad jer su im bosanskohercegovačke vlasti uskratile dopuštenje za boravak kao i za nastavak bilo kakvog humanitarnog rada. Na Facebook stranici udruge pod nazivom “Aid Brigade” postavljena je obavijest kako su oni od 22. svibnja prekinuli sve svoje aktivnosti usmjerene na pružanje pomoći migrantima što uključuje osiguranje prehrane, nužne medicinske skrbi, psihološku potporu i zaštitu pripadnika ranjivih skupina.

Odluka je uslijedila nakon što je veća skupina policajaca i inspektora Službe za poslove sa strancima BiH provjerila njihov rad pri čemu su zaključili kako volonteri pomaganjem migrantima remete javni red i mir te krše zakon time što su u zemlju ušli kao turisti, a u tom statusu dragovoljno rade kako bi pomagali drugima. Nekima od volontera pri tom je izrečena mjera izgona iz BiH.

Utvrđeno da nemaju dozvole

Iz Službe za poslove sa strancima ranije je priopćeno kako su tijekom provjera lokaliteta na kojemu je dijeljena hrana migrantima utvrdili “da odgovorna osoba organizacije koja pruža usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante nema odgovarajuće dozvole za obavljanje navedenih aktivnosti i da sedam stranih državljana Europske unije, koji se predstavljaju kao volonteri, nemaju reguliran boravišni status u BiH”.

Uglavnom je riječ o mladima iz Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Slovenije i SAD-a kojima su pomagali i volonteri iz BiH. Podsjećaju kako su lokalnim vlastima podnijeli zahtjev za registriranje “Aid Brigade” kao nevladine udruge a na odgovor su čekali punih pet mjeseci i na kraju dobili odbijenicu. “Nismo imali drugog izbora nego prekinuti sve aktivnosti”, naveli u u objavi na Facebooku.

Podijelili više od 120 tisuća obroka

“Aid Brigade” je okupio oko 25 volontera koji su bili angažirani na šet različitih projekata pomaganja migrantima. U Sarajevu su svakodnevno pripremali na stotine obroka i dijelili ih izbjeglicama koji su u BiH počeli masovno pristizati od početka 2018. godine. Kako su istaknuli, od ožujka prošle godine pripravili su i podijelili više od 120 tisuća obroka. To znači da su u prosjeku dnevno osigurali po dva obroka za 285 migranata. Migrantima su i darovali 600 zimskih jakni i vreća za spavanje i osigurali privremeni smještaj brojnim izbjeglicama.

“Iako nam više nije dopušteno pomagati izbjeglicama u Sarajevu nastavit ćemo pružati humanitarnu pomoć ljudima kojima je potrebna. Nećemo prestati biti solidarni s ljudima koji su izgubili domove, obitelji i budućnost. Opraštamo se od Sarajeva, grada koji je bio naš dom”, oproštajna je poruka skupine mladih ljudi okupljenih oko projekta “Aid Brigade”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više