Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zbog mogućih veza s terorističkim napadom u Istanbulu uhićena su dvojica Ujgura

Turska je prije tjedan dana objavila da su napadači najvjerojatnije Ujguri

A Turkish special force police officer stands guard at ortakoy district near the Reina night club, on January 2, 2017 in Istanbul, one day after New Year gun attack.  
Thirty-nine people were killed early on January 1, 2016 when a gunman went on a rampage at an exclusive nightclub in Istanbul where revellers were celebrating the New Year. / AFP PHOTO / OZAN KOSE
FOTO: AFP

Dvije osobe kineske nacionalnosti, porijeklom Ujguri, uhićeni su u petak zbog sumnji na njihovu povezanost s masovnom pucnjavom u noćnom klubu u Istanbulu na Novu godinu, javila je državna agencija Anadolu.

Dvojica osumnjičenika, Omar Asim i Abuliezi Abuduhamiti, obojica kineski državljani, ostat će u pritvoru zbog sumnje da su pripadnici naoružane terorističke skupine i da su pomagali u napadu u Turskoj, u kojem je ubijeno 39 osoba. Turske vlasti su još prošloga tjedna objavile kako je čovjek odgovoran za ubojstva u napadu na istanbulski klub po etničkoj pripadnosti najvjerojatnije Ujgur, piše Reuters.

U okviru istrage pritvoreno 35 osoba

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, tvrdeći da je riječ o osveti za tursko uplitanje u rat u Siriji. Turska novinska agencija Anadolu je objavila kako je u okviru istrage terorističkog napada u pritvoru do sada zadržano 35 ljudi, među kojima su bili i Ujguri.

Ujuguri su uglavnom muslimanska manjina koja živi na zapadu Kine s velikom dijasporom raseljenima diljem središnje Azije i Turske. Kako smo već pisali, militanti koji se žele odcijepiti od Kine te stvoriti islamsku republiku, najveći broj krvavih terorističkih napada izveli su u provinciji Xinjiang, u kojoj živi oko 10 milijuna Ujgura.

Osumnjičenik, kojeg vlasti nisu imenovale, pucnjavom se probio u ekskluzivni noćni klub i otvorio vatru iz automatske puške, bacajući granate koje su mu omogućavale prekid za punjenje municije i ubijanje ranjenih koji su već ležali na tlu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više