Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Voditelj Čistoće objavio kolike su prosječne plaće štrajkaša i tvrdi: 'Razmatramo i opciju uvoza stranih radnika'

U medijima se pojavila i platna lista jednog radnika

24.01.2023.., Zagreb -  Konferencija za medije Uprave Zagrebackog holdinga. Davor Vic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće ušao je u treći dan. Predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak potvrdila je da djelatnici i dalje ustraju na zahtjevima koje su postavili jučer. Iako ukupno imaju 11 zahtjeva naglasili su da im je podizanje koeficijenta za prvu i drugu kategoriju složenosti posla na 1,8 te 2,4 najvažnije.

Voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga, Davor Vić, sinoć je na HRT-u otkrio iznose prosječnih plaća komunalnih radnika i vozača kamiona. Ispričao je kako je uprava 28. prosinca donijela jednostranu odluku da se ide u povećanje materijalnih prava s 1. siječnjem te da su radnici u siječnju već dobili povećanje.

Dodao je: “990 eura je prosjek za komunalnog radnika, a 1240 eura za vozača.” Pozvao je na zdrav razum i da se što prije počne razgovarati o zahtjevima.

Vić: ‘Tu su i agencije za uvoz stranih radnika’

Vić je pozvao na “zdrav razum i dogovor” i dodao da će, ako se to ne dogodi, postoje alternativna rješenja. “To je da taj posao zaista moramo povjeriti nekom drugom, da moramo angažirati agencijske radnike, i da zapravo dolazimo paradoksa jer je upravo ova Uprava Holdinga na sugestiju i uz podršku sindikata zapravo prekinula vrlo lošu dugogodišnju politiku, a to je činjenica da je velik dio radnika Čistoće bio preko agencije, dakle oni uopće nisu imali zajamčene ugovore o radu i prava kao stalni radnici”, kazao je.

Dodao je da je Uprava tu lošu tradiciju u potpunosti ukinula i da su svi s agencije koji su bili voljni prijeći u čistoću u nju i prešli. Dodao je: “Tu su i agencije za uvoz stranih radnika, to je isto jedna od opcija koju razmatramo. Pod pretpostavkom da radnici neće raditi svoj posao netko ga mora odraditi. Ali nadam se da će prevladati zdrav razum.”

Poručio je i da njima nitko ne prijeti otkazima. “Ali morate znati da smo mi jedna odgovorna Uprava koja upravlja javnim novcem a inzistiranje na nekakvih hitnim dogovorima, da ne kažem ucjenama, to jednostavno ne može proći.”

Objavljena jedna platna lista radnika Čistoće

Dnevnik Nove TV je dobio uvid u jedan ispis plaće. Na fotografiji koju su objavili vidi se da je neto plaća tog konkretnog radnika bila 5.207,29 kuna. Pod stavkama je izražen dodatak od 5,43 posto za teške uvjete rada, dodatak od 20 posto za rad subotom, od 40 posto za rad u trećoj smjeni, dodatak od jedan posto na staž i 150 posto dodatka na prekovremeni rad.

Ovisno o svim ovim dodacima se razlikuje plaća od radnika do radnika. Nije objavljeno za koji mjesec je bila ova platna lista.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više