Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Voditelj Čistoće: 'Privremeno smo suspendirali otkaze radnicima, iako su nam nanijeli veliku reputacijsku štetu'

Djelatnici Čistoće prosvjedovali su zbog otkaza svojim kolegama od 6 ujutro

FOTO: N1

Radnici Čistoće već gotovo 11 sati prosvjeduju zbog izvanrednog otkaza upućenog trojici kolega koji su snimljeni kako sve vrste otpada bacaju u isti kamion. Spontano su se okupili još oko šest ujutro, a ekipi iz prve smjene pridružila se i ona iz druge.

Njihov primarni cilj je, rekli su, suspenzija otkaza trojici kolega, i ne namjeravaju napustiti zgradu podružnice u Radničkoj cesti dok se taj zahtjev ne ispuni. Nakon sastanka s predstavnicima sindikata Čistoće, saznajemo, iz Holdinga su rekli razmotriti otkaze, a voditelj podružnice Davor Vić sazvao je konferenciju za novinare u kojoj je dao stajalište Holdinga.

Odvoz se treba nastaviti

Na početku je naglasio kako su trojica djelatnika svojim ponašanjem nepropisno postupali s otpadom i tako naštetili reputaciji sustava koji oni uvode, a to je da se mora sve propisno razdvajati i prikupljati. Oni su zato, napomenuo je, dobili izvanredni otkaz.

“U tom smislu kolege s odvoza jutros su odlučili ne izaći na teren i obaviti svoje radne zadatke. Cijeli dan smo u kontaktu s radnicima i sindikatima i upravom Holdinga. S obzirom na nova saznanja mi smo odlučili privremeno suspendirati odluku o otkazu. Jasno nam je da su radnici izloženi pritiscima”, rekao je Vić.

Ponovio je da je riječ incidentu u kojem se dogodio propust, ali se udovoljilo zahtjevima radnika kako bi se odvoz mogao neometano nastaviti. “Njihovim ponašanjem napravljena je jedna reputacijska šteta. I kolege koji prosvjedu znaju da se ono što su napravili ne smije događati, ali smatraju da je ova kazna bila pretjerana. Zato smo mi ovu odluku o otkazu privremeno suspendirali” rekao je.

Plaće? Pa upravo smo ih povećali

Objasnio je da su trojica radnika još uvijek u radnom odnosu, te da su oni i danas mogli normalno raditi, da su htjeli. “Oni još nisu bili ni zaprimili svoje otkaze, a da ne govorimo o tome da odluka o otkazu ima u sebi i mogućnost žalbe. Današnji prosvjed je bio neopravdan jer su oni imali još pravnih mogućnosti na raspolaganju”, rekao je Vić.

Osvrnuo se i na sekundarne zahtjeve radnika koji danas štrajkaju, a tiču se želja za podizanjem osnovica plaće i ostalim materijalnim pravima. “Što se tiče pregovora o kolektivnom ugovoru, oni su u tijeku. Što se tiče većih plaća, podsjećam da je Uprava donijela odluku o povećanju plaće gdje radnicima s najnižim koeficijentima raste za 13 posto”, rekao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više