Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Vojni analitičar: Ispod radara prolazi sukob za otočić u Crnom moru koji bi mogao biti presudan za rusku invaziju

Ovaj otočić, površine manje od četvornog kilometra, postao je poznat već prvog dana rata

Zauzimanje Zmijskog otoka Rusima je važno iz dva razloga. Pozicija otoka odlična je lokacija za elektronsko djelovanje prema zapadu, prije svega Rumunjskoj i Moldaviji. Također, otok može služiti i za blokadu bilo kakvog pokušaja obnove pomorskog transporta iz najveće ukrajinske luke Odesa

Popasna, gradić od 22.000 stanovnika u istočnom dijelu Ukrajine, pao je u ruke vojske Ruske Federacije. Popasna je danima odolijevala napadima Rusa iz Luganska, braneći južno krilo donbaske izbočine. Ukrajinske trupe napustile su grad nakon što je gotovo sravnjen sa zemljom.

Više od jednog mjeseca ruska artiljerija „peglala“ je Popasnu. Novu liniju obrane Ukrajinci pokušavaju uspostaviti zapadno od grada. Cijelu stvar komplicira pokušaj prelaska ruske vojske preko rijeke Severski Donets, između mjesta Serebrianka i Bilohorivka na sjevernoj strani donbaske izbočine.

Od tri lokacije nasilnog prelaska rijeke, ukrajinska vojska uspjela je spriječiti postavljanje dva pontonska mosta. Inženjerijska oprema i vozila uništeni su prilikom pokušaja izgradnje prijelaza. Nema pouzdanih informacija o stanju na trećoj lokaciji. Navodno su Rusi uspjeli uspostaviti prijelaz.

Kao Crvena armija u 2. svjetskom ratu

Oba događaja kompromitiraju poziciju ukrajinske vojske na najistočnijem dijelu ratišta kod grada Severodonjeck. Telegram je prošli tjedan najavio mogućnost komplikacije na ovom dijelu ratišta i mogućeg taktičkog povlačenja ukrajinske vojske prema zapadu. Inače, u slučaju spajanja ruskih snaga, na samom vrhu donbaske izbočine, gotovo 8000 ukrajinskih branitelja moglo bi ostati odsječeno.

Ruske snage uspjele su zaustaviti napad ukrajinske vojske zapadno od Izjuma. Kao što je Crvena armija radila u Drugom svjetskom ratu, inženjeri vojske Ukrajine postavili su pontonske mostove ispod površine rijeke Severski Donets i tako prikrili svoje namjere. Nepoznati broj snaga VSU prešao je na lijevu stranu rijeke i izvršio uspješan topnički napad na logističke punktove sjeverno od Izjuma. Mnogo streljiva i opreme uništeno je kod sela Vesele i Zabavne.

Rusi su morali žurno prebacivati pojačanja kako bi parirali ofenzivnim akcijama Ukrajinaca. Međutim, nema potvrde da su ambicije vojske Ukrajine bile veće od napada na ruska logistička skladišta.

Borba za Zmijski otok

U Donbasu je ponovo djelovalo i ukrajinsko zrakoplovstvo. Hladnoratovski taktički bombarder, promjenjive geometrije krila, Suhoj Su-24 izbacio je, u brišućem letu, svoj ubojiti teret na ruske postrojbe koncentrirane južno od Izjuma.

Nekako ispod radara prolazi rusko-ukrajinski sukob za kontrolu malog Zmijskog otoka u zapadnom dijelu Crnog mora. Ovaj otočić, površine manje od četvornog kilometra, postao je poznat već prvog dana rata kad je malobrojna posada, na poziv za predaju, odgovorila moćnoj raketnoj krstarici Moskva s „Ruski brod, odje..“!

U međuvremenu, vojska Ruske Federacije zauzela je otok, dopremila svoje prislušne uređaje i uspostavila sustav obrane. Raketa krstarica Moskva, koja je svojim moćnim PZO sustavima S-300 pružala zaštitu od napada iz zraka, završila je na dnu Crnog mora.

Žrtve preciznih pogodaka

Fregata klase Admiral Grigorovič, broj 799 “Admiral Makarov“ preuzela je njenu ulogu. Doduše, od PZO sustava ima nešto slabiju, ali izuzetno ubojitu mornaričku varijantu protuavionskih raketa Buk. Međutim, i ova najnovija fregata, iz sastava Crnomorske flote, dobila je pogodak ukrajinskom protubrodskom raketom Neptun.

U požaru, povukao se u nepoznatom pravcu. Sljedeći korak Ukrajinaca bila je neutralizacija PZO sustava na otoku. Uništen je sustav Tor i dva sustava Strela-10. Paralelno, pokušaj snabdijevanja ruskih trupa na otoku brzim patrolnim čamcima klase Raptor nije dobro prošao po rusku Crnomorsku flotu.

Potvrđeno je uništenje dva i oštećenje jednog. Na samom doku malog otoka uništen je i jedan desantni čamac klase Serna. Svi su oni pali kao žrtve preciznih pogodaka pametne municije lansirane s drona Bayraktar –TB2. Dron je uništio i ruski transportni helikopter Mi-8 baš u trenutku kad je iskrcavao dodatne trupe na Zmijski otok.

Ruski odgovor bio je tipičan

Vrhunac ukrajinskih udara bilo je djelovanje dva lovca Suhoj Su-27, ovaj put u bombarderskoj ulozi. U brišućem letu, izgleda da su uspješno pogodili skladišta streljiva na otoku. Velike sekundarne eksplozije ubojnih sredstava, koja su Rusi koristili na otoku, ukazuju na to.

Ruski odgovor bio je tipičan. U nemoći da drugačije spriječe djelovanje ukrajinskog zrakoplovstva, masovnim raketnim udarima zasuli su zračne luke i baze u jugoistočnom dijelu Ukrajine. Međutim, kako je otok udaljen svega 35 kilometara od obale, postoje indicije da vojska Ukrajine na obalu dovlači dalekometnu artiljeriju velikog dometa koja je stigla sa zapada.

Zauzimanje Zmijskog otoka Rusima je važno iz dva razloga. Pozicija otoka odlična je lokacija za elektronsko djelovanje prema zapadu, prije svega Rumunjskoj i Moldaviji. Također, otok može služiti i za blokadu bilo kakvog pokušaja obnove pomorskog transporta iz najveće ukrajinske luke Odesa.

Situacija se prati 24 sata na dan

S protubrodskim raketama Nepun ukrajinske proizvodnje i isporukom pametnih obalnih projektila Harpun, koje je obećala Velika Britanija, Ukrajina će definitivno odbaciti rusku površinsku flotu 100 kilometara od obale. U tom slučaju ostalo bi još pitanje protupodmorničke borbe protiv šest jurišnih dizel-električnih ruskih podmornica klase Kilo iz sastava Crnomorske flote.

Doduše, potrebno je naglasiti da se cjelokupnu situacija na Crnom moru prati 24 sata na dan. Pored satelita, stanje motre izvidničke letjelice Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država koje patroliranju iznad otvorenog mora. U kojoj mjeri njihovi podaci pomažu Ukrajincima, nema potvrde.

Međutim, zapovjedništvo Crnomorske flote potpuno je svjesno da niti jedan kaić ne može neopaženo napustiti ratnu luku Sevastopolj ili Novorosijsk.

Čega se boje ruski tenkisti

Dosadašnja ratna djelovanja pokazala su da ruska vojska u 21. stoljeću ratuje na način 20. stoljeća. Koncentracija artiljerije, brdo municije, potpuno razaranje položaja obrane i onda napredak od dva kilometra! Međutim, nema brzog i masovnog prodora oklopa, što je trebao biti sljedeći korak napadača. Čega li se boje ruski tenkisti?

Posljednje snimke potvrđuju upotrebu britanskih Brimstone samonavođenih protuoklopnih raketa. Nedavna snimka uništenja ruskih artiljerijskih položaja samohodnih haubica Akacija, kalibra od 152 milimetra preciznim pogocima, bila je drugačija od ranijih napada pametnim bombama s dronom Bayraktar- TB2.

Ruske haubice nestajale su u djeliću sekunde, uslijed znatno veće primarne eksplozije. Naime, bojeva glava pametne rakete Brimstone ima punjenje od 6,5 kilograma eksploziva, što je dva puta više pametne municije MAM-C koju koristi Bayraktar.

Princip ‘lansiraj i zaboravi’

Brimstone se može lansirati sa zemlje i iz zraka. Operator unese približnu lokaciju cilja u inercijalni navigacijski sustav. Nakon lansiranja, u završnom dijelu putanje aktivira se radar u glavi s navođenjem koji, u milimetarskoj valnoj dužini, pretkazuje teren i traži programirani cilj. Dakle, po principu lansiraj i zaboravi, Brimstone napada pojedinačne oklopne ciljeve, kao i cijele kolone kad se lansira salva projektila.

Kad se lansira sa zemlje domet je do 11 kilometara. Cijeli koncept razvijen je tijekom Hladnog rata, upravo za zaustavljanje masovnih tenkovskih prodora sovjetske armije.

Krajolik južne Ukrajine ravan je kao „tepsija“. U tom smislu idealan je za masovnu upotrebu oklopno mehaniziranih jedinica. Međutim, to je i idealno okruženje za efikasnu upotrebu pametnog protuoklopnog naoružanja, kao što su rakete Brimstone.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više