Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Vojni komentator: Sve je izglednije da Rusi osvajaju Bahmut. Ali, Ukrajini i bez njemačkih tenkova iz Ramsteina stižu velike vijesti

Jasno je da ni Ukrajina ni saveznici ne pristaju na okončanje rata pod ruskim uvjetima

Težište ovog paketa vojne pomoći je na vatrenoj moći i pokretljivosti kopnenih snaga. Međutim, nikako ne treba zanemariti činjenicu da u njemu dolaze i dvije dodatne baterije protuzrakoplovnog sustava Patriot PAC 3 i jedna baterija NASAMS-a koju donira Kanada. Međutim, ono sto i dalje nedostaje jesu rakete velikog dometa

Sudbina Bahmuta krajnje je neizvjesna. Poslije zauzimanja Soledara, Vojska Ruske Federacije nastavila je kontinuirane napade na frontu širine preko 50 kilometara. Nakon što je ostvareno napredovanje sjeveroistočno od grada, gdje je presječena željeznička pruga, a pod vatrenu kontrolu stavljena komunikacija autocestom T0513, težište ruskih napada prebačeno je na jugozapadne prilaze gradu.

Iako ukrajinske snage pod izravnom kontrolom drže još dva komunikacijska pravca kojima se, sa zapada i sjeverozapada, mogu snabdijevati snage u gradu, ukrajinsko napuštanje Bahmuta postaje sve izglednija opcija.

Završen je sastanak u Ramsteinu

Očito su ruski zapovjednici, nakon što je iz igre izbačen vlasnik privatne vojne formacije Wagner Jevgenij Prigožin, objedinili djelovanje svojih snaga i koordinirano napadaju ukrajinske obrambene linije oko Bahmuta. U takvim okolnostima održan je sastanak Ramstein kontakt skupine za pomoć Ukrajini. Pripremi samog sastanka prethodile su dvije vrlo značajne političke aktivnosti.

Vršen je veliki politički pritisak prema vladi njemačkog kancelara Olafa Scholza oko ukidanja zabrane isporuke tenkova njemačkog porijekla Leopard 2 Ukrajini. Ovo pitanje, kao i izmotavanje njemačkog kancelara, dominiralo je danima kad je u pitanju rat u Ukrajini.

Druga tema, koja je nekako bila u drugom planu, jesu nedvosmislene izjave mnogih zapadnih političara da će rat u Ukrajini biti dugotrajni sukob. Finska premijerka i njezin ministar vanjskih poslova, nizozemski premijer, britanski ministar obrane, poljski premijer, američki ministar obrane samo su neka od značajnih političkih imena koja vide ovaj konflikt kao dugotrajni oružani sukob.

Putin se obično odluči za nešto neočekivano

Ako se skupe sve nedavne izjave predstavnika zemalja koju podupiru Ukrajinu, može se sublimirati nekoliko jasnih političkih poruka. Ukrajina, a i njezini saveznici, ne pristaju na okončanje rata pod ruskim uvjetima. Ruska pobjeda u ovom ratu imala bi katastrofalne posljedice, ne samo za Ukrajinu, nego i za cijelu demokratsku Europu. Bez obzira na dužinu trajanja, iskazana je nedvojbena spremnost podrške Ukrajini u nastavku njezine borbe protiv ruske agresije.

Naime, postalo je jasno da će Rusija, u nastavku rata, igrati na kartu iscrpljivanja Ukrajine koristeći svoju brojčanu nadmoć u ljudstvu i ratnom materijalu. Takvu taktiku ruski zapovjednici već primjenjuju na manjem dijelu ratišta oko Bahmuta. Rusi ostvaruju određeni napredak, ali uz ogromne ljudske žrtve! U tome se svi slažu, čak i ruski vojni blogeri.

U Rusiji je zabranjeno javno objavljivanje broja poginulih. Govori se o mogućoj veliko ruskoj ofenzivi na proljeće. Također, često se spominje napad kopnenih snaga Ruske Federacije iz Bjelorusije. Za nastavak rata Rusija potiho već mobilizira nove rezerviste. Ministar obrane Sergej Šojgu najavljuje formiranje novih 12 divizija. Namjenska industrija već je prešla na ratnu proizvodnju. No, prognoze sljedećih ruskih poteza krajnje su nezahvalne. Putin, čiji je ovo osobni rat, se uglavnom odluči za nešto sto se od njega ne očekuje. U tom smislu treba gledati i posljednji paket pomoći koji je osigurala Ramstein kontakt skupina na svom osmom sastanku.

Što je na sastanku osigurano za Ukrajinu?

Ukrajina je samo od Sjedinjenih Država dobila pomoć za opremiti dva bataljuna borbenih vozila pješadije M2 Bradley, tri bataljuna oklopnih vozila Stryker, deset bataljuna motorizirane pješadije, četiri bataljuna teške artiljerije. Ukupno, dobili su oko 1200 komada borbenih vozila pješadije, oklopnih transportera, oklopnih i izviđačkih vozila. Prema ukrajinskim normativima, to je dostatno za opremanje desetak mehaniziranih brigada.

Naime, jedna ukrajinska mehanizirana brigada po formaciji ima 109 borbenih vozila pješadije i oklopnih transportera. Paket sadrži ukupno 79 samohodnih i 56 vučnih haubica. To je dovoljno topničke potpore za preko tri brigade. Ostatak se može namiriti iz ukrajinskih rezervi. Kritični ostaju tenkovi. Broj tenkova koje će Ukrajina dobiti u posljednjem paketu pomoći jedva je dostatan za opremanje dviju mehaniziranih brigada. To je najkritičnija točka.

U tom smislu izuzetno je značajna njemačka suglasnost za isporuku tenkova Leopard 2. Njemačko uvjetovanje skidanja embarga na isporuku tenkova Leopard 2 američkom dostavom tenkova Abrams krajnje je nekorektan izgovor. Abrams, zbog svoje težine, složenosti održavanja i zahtjevne logistike nikako nije prikladan za ukrajinsko ratište. Plinska turbina koja pokreće američki tenk troši ogromne količine goriva. Zbog toga se rezervoar mora dopunjavati nakon svakih 12 sati operativnog rada. Tenkovska brigada naoružana Abramsima za sobom vuče 15 cisterni kapaciteta 19.000 litara i 48 cisterni kapaciteta 9.500 litara goriva. „Napojiti“ žedne Abramse gorivom, u uvjetima otežanog snabdijevanja Ukrajine, gotovo je nemoguća misija.

Njemačka još nije donijela konačnu odluku

Međutim, važno je istaknuti da se provodi intenzivna obuka, ne samo u rukovanju naoružanjem i opremom, nego i u osposobljavanju zapovjednog kadra na razini bataljuna i brigade. Cilj je postići integraciju manevra i vatre. Po pitanju isporuke Leoparda 2, njemačka vlada još nije donijela odluku, ali je zapovjedništvo Bundeswehra dobilo nalog izvršenja operativnih priprema u slučaju isporuke.

Prema izjavi američkog ministra obrane Lloyda Austina, Berlin ima vremena odlučiti o isporuci do proljeća, kad se očekuje ruska ofenziva. Ovaj, do sada najveći paket pomoći, ima značaj što snabdijeva Ukrajinu i zavidnim protuoklopnim kapacitetima koji mogu djelovati s distance u slučaju masovnog ruskog tenkovskog prodora. Sustav minskog protuoklopnog zaprečivanja RAAM koristi haubice kalibra 155 milimetara za polaganje protutenkovskih mina na pravcima tenkovskog prodora. Ukupno 1200 RAAM granata isporučeno je u ovoj tranši pomoći.

Britanci svemu dodaju i 600 protuoklopnih projektila Brimstone koji, ovisno o varijanti, imaju domet od 10 do 20 kilometara i mogu se koristiti u svim vremenskim uvjetima danju i noću. Također, otvorena su američka skladišta streljiva u Izraelu i Južnoj Koreji odakle će doći stotine tisuća granata za haubice kalibra od 155 milimetara.

Ukrajini očajno nedostaju rakete dalekog dometa

Težište ovog paketa vojne pomoći je na vatrenoj moći i pokretljivosti kopnenih snaga. Međutim, nikako ne treba zanemariti činjenicu da u ovom paketu pomoći dolaze i dvije dodatne baterije protuzračnog sustava Patriot PAC 3 i jedna baterija NASAMS-a koju donira Kanada. Baterija Patriot, koju osigurava nizozemska vlada, modernizirana je do razine PAC3 što znači da se uspješno može boriti i s balističkim projektilima.

S ukupno tri baterije Patriota, ukrajinska PZO moći će zatvoriti obranu glavnog grada Kijeva. Jedna baterija raspolaže s ukupno osam lansera koji mogu simultano napasti 16 ciljeva. Sustav je visoko automatiziran. Cijelom baterijom upravljaju samo tri operatera. Postoji i potpuno automatski način rada prema programiranim ciljevima.

Međutim, ono što i dalje nedostaje jesu rakete velikog dometa. U toj domeni naoružanja Rusija i dalje ima apsolutnu nadmoć u odnosu na Združene snage Ukrajine.

Najslabija točka ruske vojske je logistika

Najslabija grana Vojske Ruske Federacije jest logistika. Željeznički transport najkritičnija je karika u cijelom lancu snabdijevanja ruske vojske. Cijelo južno bojište, uključujući i Krim, ovise isključivo o dvije željezničke pruge. Jedna ide kroz Donbas prema Zaporožju i Krimu. Drugi željeznički prometni pravac proteže se od Rostovske oblasti preko Kerčkog mosta i izlazi na Krim. Dalje s Krima u dva pravca ulazi u južnu Ukrajinu. Sadašnje raspoloživo naoružanje u rukama Ukrajinaca ne može izvršiti udare kojima bi se dugotrajnije omelo snabdijevanje ruskih okupacijskih snaga željeznicom. Također, nisu u stanju pokriti cijelu dubinu okupiranog teritorija.

Naime, oštećenja željezničkih tračnica popravljaju se u roku nekoliko sati. Pravi zastoj u željezničkom transportu nastaje ako se ruše mostovi, vijadukti i tuneli. Bojeva glava rakete M31, koja se ispaljuje iz HIMARS-a, sadrži malu količinu eksploziva da bi se značajno oštetio neki vitalni objekt na pruzi. Ukrajinske rakete zemlja-zemlja, iako imaju veće bojeve glave, nemaju dovoljnu preciznost koja osigurava rušenje objekata kao što su mostovi. I konačno, domet ukrajinskog naoružanja relativno je ograničen na svega osamdeset kilometara od linije fronta.

Paket pomoći Ukrajini stiže u zadnji čas

Koji je stvarni razlog američkog oklijevanja u isporuci raketa zemlja-zemlja dometa 300 kilometara može se samo spekulirati. Navodna bojazan Bijele kuće da bi ovakva isporuka mogla uznemiriti Ruse teško je objašnjiv razlog. Najava vlade Nizozemske da su spremni, ako to Ukrajina zatraži, isporučiti višenamjenske lovačke avione F-16, nije učinjena bez prethodne suglasnosti Washingtona. Borbeni zrakoplov F-16 ima daleko veći taktički radijus djelovanja od balističkih taktičkih projektila MGM-140 ATACMS koje ispaljuju višecijevni bacači raketa M270 i HIMARS.

Paket pomoći Ukrajini stiže u posljednji čas. Dio sredstava moći će se isporučiti u vrlo kratkom roku dok će za neka čekati i do pola godine prije operativne upotrebe. Ova isporuka definitivno smanjuje brojčanu prednost u naoružanju koju još uvijek ima ruska vojska. Međutim, tehnološka superiornost naoružanja definitivno se pomiče u korist ukrajinske strane. U svakom slučaju, ovaj paket pomoći ozbiljno dovodi u pitanje eventualno uspješno provođenje velike ruske ofenzive na proljeće.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više