Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Von der Leyen i Charles Michel bili kod Erdogana. Ona, žena, nije dobila stolac da sjedne uz njih

Predsjednica Europske komisije u Turskoj se našla u vrlo nelagodnoj situaciji

This video frame grab taken from footage released by The Turkish Presidency on April 6, 2021, shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) receiving EU Council President Charles Michel (C) and President of EU Commission Ursula von der Leyen (L) at the Presidential Complex in Ankara. - The European Commission hit out April 7, 2021, at a diplomatic snub that left its head Ursula von der Leyen without a chair as male counterparts sat down at a meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan. Video from the April 6, 2021, encounter in Ankara showed von der Leyen flummoxed as the Turkish leader and European Council president Charles Michel took the only two chairs in front of their flags. (Photo by - / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen našla se u neobično neugodnoj situaciji na sastanku s turskim predsjednikom, Recepom Tayyipom Erdoganom, kada je ostala bez stolice.

Ona je naime danas, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, bila u Turskoj gdje se sastala s Erdoganom, a tema njihovom sastanka bila su prava žena.

Snimke koje su se pojavile na sastanku pokazuju kako je Von der Leyen ostala zbunjena nakon što se uza zastavu Turske pojavila stolica za Erdogana, kao i za Michela uz zastavu Europske unije. Stolice za nju pak nije bilo.

Sjela na obližnji kauč

Von der Leyen je kratko zbunjeno gledala, izustila: ‘Ehm…?’ i raširila ruke, a potom je sjela na kauč malo dalje, nasuprot turskog ministra vanjskih poslova, koji je znatno niže ispod nje po službenom protokolu.

Do neugodne scene došlo je prije trosatnog sastanka o pravima žena u Turskoj i povlačenju te zemlje iz Istanbulske konvencije. Glasnogovornik EU kasnije je rekao da je predsjednica trebala biti posjednuta isto kao i Charles Michel i Recep Tayyip Erdogan.

Dodao je kako je ona odlučila nastaviti sa sastankom jer joj je bila važnija tema sastanka od samog protokola. “Kontaktirat ćemo koga trebamo kako bismo osigurali da se ovo ne ponovi u budućnosti”, rekao je.

Burne reakcije na Twitteru

Glasnogovornik je dodao i kako je ovaj incident samo pojačao fokus Von der Leyen na pitanja iz Istanbulske konvencije.

Ubrzo se na Twitteru oglasila i zastupnica u Europskom parlamentu, Iratxe Garcia Perez koja je poručila kako se Turska prvo povukla iz Istanbulske konvencije te kako sada ostavlja predsjednicu Europske komisije bez stolice na službenoj posjeti. “Sramota”, zaključila je.

Zaredali su se brojni heštegovi od: “Dajte joj mjesto” do “Prava žena”. Ipak, treba postaviti pitanje i koja je i kakva odgovornost Charlesa Michela, koji je samo ostao sjediti, umjesto da je Von der Leyen, koja je skupa s njim predstavljala EU na tom satsanku, ponudio mjesto ili da su oboje imali ujedinjen stav i tražili jednak tretman za predstavnike EU.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više