Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Von der Leyen: 'Ugovor s AstraZenecom je kristalno jasan i obvezujuć'

'AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan'

BERLIN, GERMANY - JULY 03:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU), attends the weekly German federal Cabinet meeting on July 3, 2019 in Berlin, Germany. The Federal Cabinet on its meeting is concerned, among other things with the bill to modernize the structures of remuneration law. (Photo by Omer Messinger/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Ugovor Europske unije i AstraZenece za cjepiva protiv Covida-19 sadrže obvezujuće dijelove, rekla je u petak čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen dok europski savez nastavlja pritisak na tvrtku da dostavi obećana cjepiva.

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka prošli tjedan objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog proizvodnih problema u tvornici u Belgiji. Dužnosnik EU-a kazao je da će savez primiti 31 milijuna doza u tom razdoblju, odnosno 60 posto manje nego je ranije dogovoreno.

Von der Leyen tvrdi jedno, Pascal drugo

„Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan“, kazala je von der Leyen za radio Deutschlandfunk, dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine. „AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan“, naglasila je.

Njezina tvrdnja u suprotnosti je s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je u utorak rekao da se sporazum s EU-om temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva. Soriot je rekao i da je EU kasno postigla dogovor o isporuci, pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici.

Pascalova odrednica vrijedila je samo jedno vrijeme

Von der Leyen je rekla da je odredba o „davanju sve od sebe“ vrijedila samo kad se nije znalo hoće li AstraZeneca uspjeti razviti cjepivo, dodavši kako se u ugovoru spominju četiri mjesta proizvodnje, od kojih su dva u Britaniji.

Istaknula je kako EU u petak želi objaviti uređenu verziju ugovora. Bruxelles je od britansko-švedske tvrtke unaprijed kupio 300 milijuna doza ako se pokažu djelotvorne i sigurne. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove odobriti to cjepivo u petak.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više