Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Neslužbeno: Vozač poljskog autobusa imao je 72 godine. Nije bio pijan ni pod utjecajem droga

ŽDO u Varaždinu potvrdio je da su u nesreći poginula oba vozača

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Vozač autobusa iz Poljske, koji je u subotu izgubio nadzor nad vozilom zbog čega je došlo do nesreće u kojoj je poginulo 12 ljudi, imao je 72 godine, a nije bio pod utjecajem alkohola ili opojnih droga te nije bolovao od akutnih bolesti, neslužbeno doznaje HRT od izvora bliskog Državnom odvjetništvu u Varaždinu.

Glasnogovornik varaždinskog DORH-a Darko Galić potvrdio je danas za Hinu da su poginula oba vozača autobusa, koji je sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma, te da su obavljene obdukcije svih stradalih Poljaka.

Vozač je bio vezan

U prometnoj je nesreći poginulo ukupno 12 osoba, a 32 su ozlijeđene, svi poljski državljani. Obavljene su obdukcije na stradalima i prikupljaju se podaci o samom putu autobusa i svim događajima koji su prethodili slijetanju autobusa s autoceste. Najvažnija je obdukcija preminulog vozača, informacije koje će se dobiti o njegovom stanju“, kazao je Galić.

Naglasio je da su oba vozača autobusa smrtno stradala i da je neosporno utvrđeno koji vozač upravljao autobusom u trenutku nesreće. “Vozač je bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom“, rekao je glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Kazao je i da Državno odvjetništvo treba ustanoviti je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je eventualno počinio, a potom će se donijeti odluka jer se kazneni postupak ne može voditi protiv osobe koja nije živa. “Nakon prikupljanja svih podataka Državno odvjetništvo će odlučiti hoće li se postupak voditi ovdje ili u Poljskoj s obzirom na to da su svi stradali državljani Poljske“, izjavio je Galić.

Dvoje Poljaka kritično

U poljskom autobusu je bilo 42 putnika, koji su krenuli u petak iz Varšave na hodočašće u Međugorje. No, u prometnoj nesreći u subotu ujutro na autocesti A4, kod Brezničkog Human njih 11 je smrtno stradalo na mjestu nesreće, još jedna osoba je umrla u KBC-u Zagreb, a 32 osobe su ozlijeđene.

Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva RH o stanju putnika poljskog autobusa.

Poljska planira ovaj tjedan, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma, najavio je ranije danas zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska. Rekao je da su poljske vlasti u stalnom kontaktu s hrvatskim bolnicama u kojima se nalazi tridesetak ozlijeđenih Poljaka, prenosi agencija PAP. Poljska je u kontaktu i s obiteljima žrtava koje su stigle u Hrvatsku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više