Politika & Kriminal

Vozači Ubera u Zagrebu idu u štrajk, kasne im plaće. Uber uvjerava da se radi o greški i da će platiti do ponedjeljka

Uprava tvrtke javlja da je problem u sustavu lokalne banke

<b>2011. godina - Uber</b> </br> </br> Premda je osnovan još u 2009. godini, prijevoznička kompanija Uber je svoje prve vožnje odradila u San Franciscu 2011. godine. Uber je tada na iznimno pametan način iskoristio internetsku povezivost pametnih mobitela i njihovu mogućnost spajanja na GPS, pa su ustvari napravili ogromnu revoluciju u prijevozničkom sektoru. Ljudima je jednostavnije bilo naručiti taksi preko aplikacije, nego pozivati neki broj ili pokušati zaustaviti taksi u prolazu.
FOTO: AFP

Oko 2000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije, potvrdila je Iva Filipović, tajnica Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP), piše u subotu Večernji list. Razlog štrajka je kašnjenje isplate naknade vozačima od strane Ubera koje se počelo događati sve češće u posljednje vrijeme.

Međutim, vozači su izgubili strpljenje ovog tjedna, a detalje je otkrila Filipović koja ujedno ima svoj obrt, prijavljena je na aplikaciju kao vozačica te u tom smislu predstavlja Uberovog partnera. “Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen proteklog tjedna. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije sjeo na račun u utorak pa smo očekivali da će to biti u petak pošto je takva praska bila prethodnih nekoliko puta kad bi se kasnilo s isplatama”, rekla je pa dodala kako se ovo počelo događati sve češće.

“Mi trebamo prehraniti svoje obitelji, agregatori i Uberovi partneri svojim zaposlenicima ne mogu isplatiti plaće. Dakle, to je lančana reakcija koja za sobom povlači niz negativnih posljedica. Vozači su godinama naviknuti na tjedne isplate i tako prilagođavaju svoj život i rad koji je mukotrpan i rizičan”, kaže Filipović.

Filipović: ‘Mi se osjećamo kao digitalni robovi’

Dodala je kako je gnjev vozača prouzrokovao izostanak ikakve ljudske komunikacije. “Uberova politika jest da se hvali socijalnom osjetljivošću i svoje vozače naziva partnerima. Međutim, mi se osjećamo kao digitalni robovi koji zapravo ni ne znaju za koga rade. Jednostavno ne postoji način na koji se može pričati s nadležnom osobom. Mi ne znamo tko su ti ljudi. Jedina mogućnost komunikacije odvija se preko aplikacije te nam svima stigne automatizirani odgovor korisničke službe”, tvrdi Filipović.

Kaže kako će se štrajk svakako održati u ponedjeljak bez obzira hoće li novac vozačima biti isplaćen tog dana, donosi Večernji list. Nakon što su vozači taksija zbog kašnjenja u isplati naknada najavili štrajk, iz Ubera su priopćili da isplate kasne zbog greške u sustavu lokalne banke, a da će vozači vidjeti novac na računu do ponedjeljka.

Iz Ubera uvjeravaju da plaće stižu do ponedjeljka

“Još jednom se ispričavamo zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljka. Potpuno smo predani našoj zajednici vozača i radimo na tome da ovu situaciju riješimo u najkraćem mogućem roku”, poručili su u priopćenju iz Ubera.

Isprike i najava isplate novca vozačima iz Ubera dolaze nakon najave štrajka oko 2000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje, no iz Ubera poručuju da su njihovi vozači upoznati sa situacijom kašnjenja uplata zbog greške u sustavu lokalne banke, a da će im novac na bankovnim računima biti najkasnije do ponedjeljka.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu