Vrdoljak: ‘Ili smo dio Vlade ili ne – nećemo doći na sjednicu u četvrtak da bi onda glasali protiv proračuna’

Predsjednik HNS je otkrio da se i on osjeća ucjenjeno

ZADNJA IZMJENA: lis 29, 2019

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je kako ne odustaje od zahtjeva da se riješi situacija u obrazovanju, ali i da ne misli kako će na sjednica Vlade u četvrtak, na kojoj će se odlučivati o proračunu za iduću godinu, HNS izaći iz vladajuće koalicije.

„Ne bih si nikad dozvolio, a mislim da ne treba niti premijer Andrej Plenković sebi dozvoliti da na njegov prijedlog, Vladu koju je on sastavio, da dio Vlade bude protiv. To su cirkusi. Ne trebamo u toj mjeri banalizirati politički život. Ili smo dio Vlade ili nismo dio Vlade, bez neke velike gorčine. Svatko jasno izlazi sa svojom političkom platformom, rezultatima i autoritetom pred građane. Nemojte misliti da će se dogoditi situacija da će članovi Vlade ispred HNS-a sjediti u Vladi pored premijera Andreja Plenkovića i glasovati kontra njega. To je prostituiranje nekih procesa koje ne trebamo raditi”, kazao je Vrdoljak na Hrvatskom radiju.

I on se osjeća ucijenjenim

Prethodno je predsjednik HNS-a kazao kako smatra da je potrebno hitno riješiti situaciju u obrazovanju. „Hrvatska je realnost, ako nam išta treba biti važno, onda je to obrazovanje. To nam garantira “bolje one” koji će voditi zemlju za 20 godina. To je hrvatska realnost”, kazao je dodavši da se njegova stranka neće dati ucijeniti. „Ucjena je kada ti netko ne da provesti svoju politiku koju si najavio, prezentirao i dobrim dijelom odradio u zadnje dvije i pol godine”, rekao je.

Vrdoljak je priznao kako mu je jasno da neki u HDZ-u inzistiranje HNS-a na povećanju koeficijenta za učitelje i nastavnike doživljavaju kao ucjenu, no dodao je da se i on osjeća ucijenjenim. Predložio je povratak za stol kako bi se riješili problemi u školama, ali kaže da nije spreman surađivati s onima koje smeta reforma obrazovanja. Vrdoljak još prije tri tjedna izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike. Povećanje koeficijenata i plaća učiteljima politički je prioritet HNS-a, koji je u Vladu ušao zbog političke stabilnosti koja je tada društvu bila potrebna i ono što je najvažnije obrazovne reforme, izjavio je Vrdoljak u stanici sastanka stranačkog vodstva.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program