Vrh. Gradonačelnik Valpova gradskim novcem pokrenuo novine, stavio sebe za šefa pa odmah ugurao 9 svojih slika

Gradonačelnik Šutalo objašnjava da je 'odluku o glavnom uredniku donio gradonačelnik'

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020

Grad Valpovo pokrenuo je informativni mjesečnik “Valpovački Novi list”, koji će se, kako stoji u uvodniku gradonačelnika Matka Šutala, besplatno dostavljati građanima na njihove kućne adrese. “Na jednom će mjestu biti dostupne sve informacije koje najviše zanimaju stanovnike Grada Valpova, kao što je pregled svih radova u Gradu, svih manifestacija, najave raznih događanja kulturnog i zabavnog sadržaja te pregled svih događanja u proteklom mjesecu”, stoji u uvodniku novina na 16 stranica, tiskanih u boji na kvalitetnom papiru.

Vijest ne bi bila zanimljiva da na drugoj stranici novopokrenutih novina koje se financiraju iz gradskog proračuna u impressumu ne stoji kako je glavni urednik lista upravo gradonačelnik Matko Šutalo. On je potpisan i kao osoba koja za novine odgovara u ime nakladnika, Grada Valpova. U impressumu su nabrojani i suradnici, ili kako je navedeno, “novinari”. Od šestero njih, jedna je stručna suradnica i poslovna tajnica u uredu gradonačelnika, drugi je pročelnik za financije, treći tajnik Mjesnog odbora Valpovo, četvrti pročelnik za gospodarstvo, a peti pročelnik za komunalne i stambene djelatnosti.

Na 16 stranica 9 fotografija Šutala

Tako sastavljena novinarska ekipa na čelu s glavnim urednikom Matkom Šutalom, smatra posve normalnim da u jednom broju novina na 16 stranica bude čak devet fotografija gradonačelnika Matka Šutala. Od ukupno 15 tekstova (računajući i uvodnik na naslovnici) objavljenih u prvom broju samo su dva potpisana: oba je napisao gradonačelnik Matko Šutalo.

Šutalo ne vidi ništa sporno u tome da je istodobno i gradonačelnik i glavni urednik lista koji se financira iz gradskog proračuna. U razgovoru za Telegram kaže da je “odluku o glavnom uredniku donio gradonačelnik”. Dodaje da posao obavlja bez naknade kao i svi njegovi “novinari”, odnosno pročelnici gradskih ureda nabrojani u impressumu.

Oni, veli, te tekstove ionako pripremaju za službenu web stranicu Grada Valpova na kojoj se objavljuju prije nego što izađu u tiskanom izdanju. Međutim, Šutalo kaže kako razmišlja da od drugog broja izdavač bude gradska tvrtka Poduzetnički centar.

Namijenjene starijima

Zanimljivo je da Šutalo kao mogućeg nakladnika novina ne spominje Hrvatski radio Valpovštinu, čiji je jedan od vlasnika i grad Valpovo (uz općine Bizovac i Petrijevci, te tvrtke PPK Valpovo i DS Smith iz Belišća), medij koji je registriran i za izdavanje novina i u kojem Grad Valpovo ima najveći vlasnički udio od 37,5 posto.

Šutalo kaže da se novopokrenute valpovačke novine tiskaju u 4500 primjeraka, a da štamparski troškovi iznose između osam i devet tisuća kuna. No, dodaje, građani Valpova odlično su reagirali na pokretanje novina koje dobivaju besplatno na svoj kućni prag.

“S obzirom na to da ne možemo do svakoga doprijeti, jer svi građani nisu informatički obrazovani, niti svatko sluša radio, tako da su novine namijenjene starijoj populaciji, koja voli sjediti doma, čitati novine i tako biti informirana”, kaže Šutalo za Telegram.

Poznat po spomen ploči vojnicima iz NDH

Široj javnosti valpovački gradonačelnik Matko Šutalo (43) postao je poznat kada je u listopadu 2018. u selu Marjančaci kraj Valpova gradskim novcem postavio spomen ploču dvanaestorici mještana, “hrvatskim vojnicima koji su dali svoj život u Drugom svjetskom ratu za Nezavisnu Državu Hrvatsku”, kako piše na mramornom obilježju.

Na prošlim lokalnim izborima Šutalo je kao nositelj liste grupe birača u drugom krugu pobijedio ranijeg valpovačkog gradonačelnika, Leona Žulja (HDZ), no u Gradskom vijeću Valpova nema većinu, koju pak čini HDZ s nekoliko koalicijskih partnera.

Drago Hedl
Istraživački novinar
548 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program