Vrhovni sud danas daje odgovor tko je 2005. ubio dvojicu zaštitara u Fini

Obrana Dubravka Žugelja osuđenog za ta ubojstva uložila je žalbu

ZADNJA IZMJENA: lis 20, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Hoće li tragična sudbina dvojice zaštitara koji su 9. rujna 2005. godine ubijeni tijekom pljačke poslovnice Fine u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici biti konačno rasvijetljena? Naime, već više od deset godina pokušava se utvrditi tko je tog dana u 14 sati, 48 minuta i 52 sekunde upao u Finu i odmah s vrata zapucao u zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušana, koji su uspjeli uzvratiti s tek nekoliko hitaca. Već 75 sekundi kasnije skupina pljačkaša bježala je iz poslovnice odnoseći gotovo dva milijuna kuna u vrećama. Slučaj je to u koji su mnogi bili involvirani, mnogi o njemu puno znaju, a previše ljudi o svemu šuti.

Pljačka je bila dugo i pomno organizirana i nije trebalo biti žrtava. No, pošlo je po zlu.

Prvo suđenje bez kazni

Sada kazna od 40 godina zatvora za to krvavo razbojništvo prijeti Dubravku Žugelju, kojeg je prokazao Ivan Boršić, vođa pljačkaške skupine, već pravomoćno osuđen na deset godina kazne što ih je dobio za svoju ulogu u tom prepadu. Slučaj se počeo rasplitati u siječnju 2011. godine, kada je Boršić progovorio. Prije toga istražitelji su pred sud doveli skupinu predvođenu Nenadom Filipovićem tereteći je za to isto nedjelo. No, nisu donijeli dovoljno dokaza da ih osude.

Drugi pokušaj rasplitanja ovog slučaja krenuo je od Boršićevih riječi. Osim što je priznao vlastitu krivnju, tvrdi da je razotkrio i ostale sudionike tog pljačkaškog pohoda – prije svih Žugelja, koji je ustrijelio zaštitare.

21.11.2012., Zagrebacki Velesajam, Zagreb - Rekonstrukcija pokusaja ubojstva Ante Rose kod paviljona 25. Optuzeni Ivan Borsic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Ivan Boršić tvrdi da govori istinu o razbojništvu u Fini PIXSELL/PIXSELL

Presuda pala zbog kršenja prava obrane

Prva presuda, kojom je Žugelj već bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, pala je na Vrhovnom sudu RH, zbog već poznatog “načela kontradiktornosti”. Boršić je, naime, iznio obranu u kojoj je okrivio sebe i ostale sudionike, no nije želio odgovarati na pitanja. Identičan slučaj dogodio se nedavno u aferi Fimi media kada je srušena presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

I prije nego što se slučaj Fina vratio na ponovno suđenje, s optužnice su otpala dva imena – ona dvojice pomagača koje je Boršić također prvotno prokazao. No, to nije bilo dovoljno da ih se osudi.

Roso nije mozak akcije?

24.09.2014., Zagreb - Nastavak sudjenja Anti Rosi i drugima optuzenim za oruzanu pljacku Fine. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Ante Roso, koji je nekoliko godina bio u bijegu, oslobođen je krivnje PIXSELL

Nakon ponovljenog procesa krivnje je oslobođen i Ante Roso, za kojeg je Boršić tvrdio da je glavni organizator pljačkaškog pohoda na Finu.

Upravo će to biti i jedan od argumenata što će ih danas na sjednici Vrhovnog suda RH u svojoj žalbi isticati Dubravko Žugelj. Zašto sud vjeruje Boršiću kada okrivljuje njega, a zašto mu ne vjeruje za dio drugih okrivljenika? Žugelj od prvog dana poriče krivnju, no nije mogao objasniti kako su u automobilu što je pronađen nakon pljačke istražitelji pronašli šiltericu s njegovim DNK. Njegova obrana tijekom cijelog procesa dovodila je u pitanje zakonitost tog dokaza, a u žalbi što će se danas naći pred vrhovnim sucima zamjerila je sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu, na čelu sa sutkinjom Jasnom Smiljanić, što nije naložilo novo vještačenje tog traga. Odakle potječe taj DNK još uvijek se točno ne zna.

Kome vjerovati?

Zašto sud ne vjeruje Ivanu Tucmanu i Ivici Štrku, koji su u prvom procesu priznali krivnju te su na ponovljenom suđenju postali svjedoci? U svojim iskazima nisu teretili Žugelja, podsjeća obrana čovjeka optuženog za dvostruko ubojstvo. Ni Ivona Ban, koja je u to vrijeme bila u vezi s Boršićem, nije u svom svjedočenju teretila Žugelja. U presudi je uzet u obzir njezin iskaz iz istrage što ga je dala nakon višesatnog policijskog maltretiranja.

24.03.2015., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje za krvavu pljacku Fine u Zvonimirovoj. Ivona Ban dolazi na sudjenje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivona Ban svjedočila je i o policijskom maltretiranju PIXSELL

Na presudu se žalilo i tužiteljstvo pa je pred sucima Vrhovnog suda jedna izuzetno teška odluka. Tim više što je većini okrivljenika već istekao maksimalni rok za zadržavanje u istražnom zatvoru te su pušteni na slobodu. Sada taj rok istječe i za Dubravka Žugelja.

Zbog ovog slučaja Vrhovni sud RH je u dosad rijetko viđenom kratkom roku, u svega 15 dana od primitka žalbi na prvostupanjsku presudu, zakazao raspravu u ovom slučaju.

05.06.2014., Zagreb - Na Zupanijskom sudu u Zagrebu, kod sutkinje Jasne Smiljanic zapocelo je ponovno sudjenje Dubravku Zugelju i drugima za ubojstvo dvojice zastitara u poslovnici Fine u Zvonimirovoj 2005. u Zagrebu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Istječe maksimalni rok u kojem Dubravko Žugelj može biti zadržan u istražnom zatvoru PIXSELL/PIXSELL

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1995 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program