Vrhovni sud je Komšiću smanjio kaznu za ubojstvo Kristine Krupljan. Umjesto 30 godina, dobio je 25

Komšić je u travnju prošle godine nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora

ZADNJA IZMJENA: svi 10, 2019

Vrhovni sud preinačio je kaznu Davidu Komšiću za ubojstvo Kristine Krupljan. Komšiću, koji je nepravomoćno bio osuđen na 30 godina, kazna je smanjena na 25 godina. Vrhovni sud je kao razloge za smanjenje kazne naveo utvrđenu smanjenu ubrojivost i mladost, odnosno činjenicu da je Komšić mlađi punoljetnik.

Kako navode, Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu Davida Komšića i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu, te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 godina za kazneno djela teškog ubojstva na okrutan način.

Kako je David Komšić ubio Kristinu Krupljan?

Komšić je 22. veljače prošle godine oko 21.30 sati usmrtio Kristinu Krupljan nakon što se vratio s njom iz noćnog izlaska. Tijekom večeri djevojka mu je rekla da je u novoj vezi s drugim muškarcem i da je trudna, te da s njim više ne želi imati nikakav kontakt. Zato je ponukan ljubomorom i željom za osvetom mladić najprije pritisnuo Kristinu na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla micati. Zatim je nožem Kristini zadao 88 ozljeda po glavi i tijelu. Radilo se o raznim ranama i ubodima zbog kojih je djevojka iskrvarila u vozilu.

David Komšić vrlo brzo predao se policiji, te je završio u istražnom zatvoru. Tijekom suđenja doznalo se kako se mladić od psihičkih problema liječio u BiH, a vještaci su na glavnoj raspravi potvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku napada na Kristinu.

Komšićevi roditelji: Ne dajte da mu sudi ulica

Njegovi roditelji u žalbi na presudu od 30 godina zatvora tražili su od Vrhovnog suda da njihovom sinu “sudi temeljem dokaza, a ne temeljem jezika ulice i novinara”. No, Vrhovni sud RH nije pronašao pogreške u činjenicama što ih je utvrdilo vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Odlučili su tek Komšićevoj dobi i činjenici da je bio smanjeno ubrojiv u trenutku ubojstva dati veću težinu, odnosno ocijeniti ih kao izrazito olakotne. Zato mu je kazna umanjena za pet godina.

“Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti dostatno vrednovane. Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

David Komšić ima pravo još jednom se žaliti

“Uz sve olakotne i otegotne okolnosti, odiozan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu. Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno.

Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini. Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2007 članaka Više o autoru
Ana Raić Knežević
Telegram autor
1974 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program