Vrhovni sud odbio je odvjetnika Filipa Zavadlava koji je tražio da se suđenje makne iz Splita

U petak je ročište na kojem bi trebala biti potvrđena optužnica

ZADNJA IZMJENA: srp 14, 2020
Foto: Facebook

Filipu Zavadlavu, 25-godišnjaku koji je u siječnju u splitskom Varošu ubio troje ljudi, ipak će se suditi u Splitu, javlja Dalmatinski portal.

Odlučio je tako Vrhovni sud, koji je odbio prijedlog Zavadlavova odvjetnika Branka Šerića koji je tražio da se slučaj dodijeli drugom sudu s obzirom na veliki medijski interes i uznemirenost Splićana zbog ovog slučaja. Problematičnim je smatrao i to što su Splićani prema Zavadlavu imali podijeljene reakcije; jedni su ga osuđivali, a drugi podržavali.

Obrazloženje suda

Vrhovni sud smatra kako popratne okolnosti slučaja ne podrazumijevaju da će se postupak lakše provesti na drugom sudu. U svom obrazloženju navodi kako sudovi moraju biti potpuno objektivni te suditi na temelju Ustava, pozitivnih propisa i stručnog znanja, te da ne smiju potpadati pod bilo čiji utjecaj ili pritisak.

“Stoga, odnos javnosti i medija prema događaju koji je predmet kaznenog postupka ne predstavlja zapreku da Županijski sud u Splitu provede ovaj postupak. Osim toga, medijski interes i reakcije javnosti nisu ograničene samo na područje u nadležnosti Županijskog suda u Splitu, već postoje na teritoriju cijele države”, pojasnio je svoju odluku Vrhovni sud.

Sigurnost Zavadlava i njegovog odvjetnika

Kad je riječ o sigurnosti Filipa Zavadlava sud je zaključio kako su mjere zaštite već poduzete time što je optuženi premješten u zatvor u Gospiću. Vrhovni sud osvrnuo se i na napad na odvjetnika Šerića koji je napadnut na ulici u Splitu. Vrhovni sud smatra da “postoje zakonske mjere koje se mogu na njegov zahtjev provesti u tom pravcu pa za sada to nije okolnost zbog koje bi trebalo mijenjati mjesnu nadležnost ovog kaznenog predmeta”.

Sjednica optužnog vijeća splitskog Županijskog suda trebala bi se održati u petak. Ako se optužnica potvrdi, bit će zakazana glavna rasprava. Zavadlavu zbog ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića prijeti maksimalna kazna zatvora od 50 godina.

Zdravka Grund
Telegram autor
1886 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program