Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vrhovni sud odlučio da Amerikanci smiju hodati okolo s oružjem; 'Ovo je mračan dan'

Konzervativni suci su zaključili da je nošenje oružja izvan doma zajamčeno drugim amandmanom Ustava

Eye-witness video footage which appears to capture the moment 18-year-old shooter Salvador Ramos approaches the school and enters the building carrying what appears to be an automatic weapon and kills 14 students and a teacher at Robb Elementary School in Uvalde, Texas. What sound like gunfire can be heard on the footage going off in the background. The video was shared on an "open" Facebook page by Elsa G Ruiz who captioned the video footage: "What my girls just sent me this is at Robb. Prayers for the kids and staff."
Salvador Ramos who killed 14 students and a teacher at Robb Elementary School, Uvalde, Texas, USA - 24 May 2022,Image: 694219799, License: Rights-managed, Restrictions: Rex Features Ltd. do not claim any Copyright or License of the attached image, Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Vrhovni sud SAD-a jasno je jučer presudio da američki Ustav daje pravo građanima na nošenje vatrenog oružja i izvan vlastitog doma, odnosno u javnosti. Ta odluka bi mogla otežati napore u borbi protiv alarmantnog porasta nasilja vatrenim oružjem.

Šest konzervativnih sudaca preglasalo je trojicu progresivnih kolega i poništilo zakon savezne države New York, donesen prije više od 100 godina, kojim se u toj saveznoj državi ograničavalo pravo na nošenje oružja. Prema zakonu iz 1913. državljani koji žele nositi oružje morali su dobiti posebne dozvole za nošenje oružja izvan kuće, a navođenje da im je oružje potrebno za samoobranu nije bio dostatan razlog nego su morali dokazati da su prisiljeni braniti se, primjerice zbog posla koji rade ili prijetnje.

Vlasnici oružja, kojima su njujorške vlasti odbile dati dozvolu, na tu odluku su se žalili, a pomogla im je podružnica NRA koja snažno zagovara raširenu primjenu drugog amandmana američkog ustava. Odlukom Vrhovnog suda građani takve dokaze više neće morati podnositi. Na temelju ove presude slični zakoni u ostalim saveznim državama sada bi mogli biti pobijeni jer se očekuje val tužbi vlasnika oružja ohrabrenih ovom odlukom.

Proširenje presude iz 2008.

Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja. Odluka Vrhovnog suda potvrđuje pravo “nošenja vatrenog oružja izvan doma” i radi se o proširenju presude Suda iz 2008., prema kojoj se oružje radi samoobrane može držati kod kuće.

“Ništa u drugom amandmanu ne upućuje na razliku između doma i javnog mjesta kad je riječ o nošenju oružja”, napisao je konzervativni sudac Clarence Thomas, koji je predsjedavao raspravom.

Odluka je donesena u vrijeme kada je Amerika potresena nizom masovnih pucnjava, poput one u osnovnoj školi u Teksasu u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja, što je potaknulo inače oklijevajuće republikanske senatore da pristanu na skromne reforme. Međutim, nedavne ankete pokazale su da bi gotovo polovica svih republikanaca radije nastavila živjeti uz opasnost od pucnjave, nego prihvatila bilo kakva ograničenja oko posjedovanja oružja.

‘Razočaranje’ i ‘sramota’

“Duboko sam razočaran”, objavio je demokratski predsjednik Joe Biden te izrazio žaljenje zbog odluke koja “ide u suprotnom smjeru” i koja “sve nas treba zabrinjavati”.

Guvernerka New Yorka, demokratkinja Kathy Hochul je osudila odluku koja je “sramotna u vrijeme kada nacija osvještava nasilje vatrenim oružjem”. Izjavila je da je ova odluka o posjedovanju oružja “mračan dan”. “Apsolutno šokantno je da su nam uzeli pravo na razumna ograničenja”, rekla je Hochul.

Utjecajni lobi za vatreno oružje (National Rifle Association, NRA), pozdravio je “golemu pobjedu” i “prekretnicu” koja je “rezultat desetljeća borbe”.

Najmanje 239 masovnih pucnjava

SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama. Ove je godine u Sjedinjenim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke skupine Gun Violence Archive koja definira masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe.

U 2020. godini 45.222 Amerikanaca bilo je ubijeno vatrenim oružjem. Gotovo 400 milijuna komada oružja bilo je u opticaju među civilima u SAD-u u 2017., što je 120 komada na 100 osoba, navodi skupina Small Arms Survey.