Vrhovni sud potvrdio presudu za onu krvavu pljačku Fine iz 2005., u kojoj su život izgubila dvojica zaštitara

Dubravko Žugelj, osuđen na 40 godina, ima pravo na još jednu žalbu

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2015

Vrhovni sud RH nije srušio presudu za krvavu pljačku Fine 5. rujna 2005. godine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, kojom je Dubravko Žugelj, optužen da je ispalio smrtonosne hice u dvojicu zaštitara u toj poslovnici, kažnjen s 40 godina zatvora. No, kakva je točno presuda donijeta nakon javne sjednice vijeća Vrhovnog suda koje je razmatralo ovaj brutalni događaj što se već godinama neuspješno raspliće?

To nije poznato ni nakon gotovo dva dana bez obzira na ogroman interes javnosti za sudski pravorijek u tom slučaju, prije svega zbog činjenice da je prvi pokušaj rasvjetljavanja brutalnog razbojništva u Fini gdje su ubijena dvojica djelatnika tvrtke Sokol Marić, neslavno propao.

Izvjesno je, međutim, da Dubravko Žugelj, kojem je u ponedjeljak istjecao maksimalni rok za zadržavanje u istražnom zatvoru, nije pušten iz Remetinca.

18.09.2014., Zagreb - Na Zupanijskom sudu pocelo ponovljeno sudjenje Anti Rosi, Dubravku Zugelju i Mariu Palicu, optuzenima za dvostruko ubojstvo u Fini. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Dubravko Žugelj osuđen je kao ubojica zaštitara u Fini PIXSELL/PIXSELL

Doznajemo da je Vrhovni sud RH zatražio da ga se još šest mjeseci zadrži iza rešetaka, što je moguće u slučaju izricanja kazne dugotrajnog zatvora. Iako Žugelj od početka procesa poriče krivnju, očito nije uspio suce Vrhovnog suda uvjeriti u vlastitu nedužnost, ali ni u procesne pogreške koje je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik istaknuo u žalbi.

(Ne)dovoljno obrazložena presuda

Obrana se, među ostalim, žalila na nedovoljno obrazloženu presudu, a isti taj argument u žalbi je navelo i Državno odvjetništvo. Ono je, doduše, žalbu podnijelo na dio presude kojim je Ante Roso, ranije etiketiran kao mozak ove oružane pljačke, oslobođen krivnje.

24.09.2014., Zagreb - Nastavak sudjenja Anti Rosi i drugima optuzenim za oruzanu pljacku Fine. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Je li potvrđena oslobađajuća presuda Anti Rosi? PIXSELL

Naime, vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sutkinjom Jasnom Smiljanić nije povjerovalo Ivanu Boršiću, ranije osuđenom organizatoru ovog razbojništva s kojim je Roso surađivao, kada je prokazao svog bivšeg kompanjona. Odnosi između Rose i Boršića potpuno su se poremetili, zbog čega je vijeće ocijenilo da Boršić o Rosi ne govori istinu.

No, ono što je govorio o Žugelju po mišljenju sudaca bila je istina.

Osim Boršićevog iskaza, za presudu protiv Žugelja bilo je ključno i svjedočenje Ivone Ban odmah nakon što je i sama bila uhićena, te je izjavila da je Žugelj došao u njezin stan zajedno s Ivanom Tucmanom, također već ranije osuđenim zbog sudjelovanja u pljački Fine.

fina 3
Snimka nadzorne kamere iz Fine

Glavni materijalni dokaz

Obojica su, kako se ona prisjetila, bila nervozna jer se “dogodilo sranje”. Ipak, glavni materijalni dokaz bio je Žugeljev DNK pronađen na kapi u automobilu korištenom tijekom razbojništva u Fini, a kradljivci su ga zapalili tijekom bijega. No, nije sve izgorjelo.

fina 2
Razbojnik je odmah na vratima pucao u zaštitare

U tom procesu zbog sudjelovanja u seriji razbojništva u skupini što ju je predvodio Ivan Boršić osuđeni su još Ivica Tumpak – na četiri godine zatvora, Fehko Imamović – na 7,6 godina zatvora, te Marijo Palić – na 4,6 godina zatvora. Jesu li i njima kazne potvrđene Vrhovni sud RH još nije objavio.

Žugelj na ovu presudu ima pravo podnijeti još jednu žalbu.

21.11.2012., Zagrebacki Velesajam, Zagreb - Rekonstrukcija pokusaja ubojstva Ante Rose kod paviljona 25. Optuzeni Ivan Borsic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Riječi Ivana Boršića bile su ključne za ovakvu odluku suda PIXSELL/PIXSELL

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1995 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program