Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vrhovni sud SAD-a naredio Trumpu da preda svoje financijske izvještaje

Trump je često obećavao kako će objaviti svoje porezne prijave, ali to nikada nije učinio

US President Donald Trump speaks to the press in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on July 28, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Vrhovni sud SAD-a danas je odbio novi pokušaj bivšeg američkog predsjednika, Donalda Trumpa, da ne preda računovodstvenu arhivu newyorškom državnom odvjetniku, pokrećući kaznenu istragu koja bi se mogla završiti tužbom. Vrhovni sud odbio je zahtjev Trumpovih odvjetnika da poništi odluku saveznog suca koji je knjigovodstvenom uredu Mazars naredio da porezne prijave i bankovna izvješća koja se odnose na zadnjih osam godina preda glavnom državnom odvjetniku Manhattana, Cyrusu Vanceu, koji ih već mjesecima traži.

Vrhovni sud u kojemu su većina sudaca konzervativci, još je u srpnju 2020. godine naredio Donaldu Trumpu da državnom odvjetniku preda te dokumente, što su Trumpovi odvjetnici dosad uspijevali spriječiti. “Posao se nastavlja”, kratko je reagirao Cyrus Vance u priopćenju. Istraga se vodi iza zatvorenih vrata pred velikom porotom i državni odvjetnik, demokrat, uglavnom šuti o njezinu tijeku. Nitko ne zna kad će se završiti ni hoće li se završiti kaznenom prijavom, što bi bio prvi takav slučaj za nekog bivšeg predsjednika.

Sumnja se na utaju poreza, prijevaru osiguranja…

Istraga koje je u početku bila usmjerena na uplate koje je milijarder prije predsjedničkih izbora 2016. izvršio navodno u korist dviju ljubavnica, sada se bavi i sumnjama u poreznu utaju, prijevaru u osiguranju i u bankovnu prijevaru, vidi se iz dokumenata predanih sudu. Kako pišu američki mediji, istražitelji su nedavno ispitali zaposlenike Deutsche Banka koji je dugo bio financijska potpora Trumpu i njegovu holdingu Trump Organisation, kao i zaposlenike njegove osiguravateljske tvrtke Aon.

Usto su ponovo ispitali bivšeg Trumpova osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji je trenutačno u kućnom pritvoru, gdje služi trogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena krajem 2018. godine. Cohen je u Kongresu izjavio da su Trump i njegova tvrtka napuhavali ili umjetno umanjivali vrijednost svoje imovine kako bi dobili bankovni zajam ili si pak umanjili porez.

Trump je tu istragu nazivao lovom na vještice

Ako se sumnje pokažu istinite i Trump bude optužen, bivši predsjednik mogao bi završiti iza rešetaka. Za razliku od kaznenih djela na saveznoj razini, povrede zakona saveznih država ne mogu biti predmet pomilovanja američkog predsjednika, sve kada bi Joe Biden to i htio kako ne bi podizao političku napetost. Donald Trump u ponedjeljak još nije reagirao na odluku Vrhovnog suda. No prije je istragu nazvao “najgorim lovom na vještice u Sjedinjenim Državama”.

Prekidajući običaj uveden s Jimmyjem Carterom, Trump koji se nakon odlaska iz Bijele kuće 20. siječnja preselio na svoje imanje u Mar-a-Lagu na Floridi, dosad nije objavio svoje porezne prijave. Često je to obećavao, ali nije učinio.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više