Politika & Kriminal

Vrlo, vrlo neozbiljno. Predsjednica sada kaže da nema dokaza za svoje tvrdnje o korupciji u SOA-i

Predsjednica je tjednima ukazivala na navodnu korupcijsku hobotnicu u hrvatskim službama

Na sučeljavanju predsjedničkih kandidata uoči prvog kruga izbora, predsjednica Grabar Kitarović iznenadila je javnost rezolutnom tvrdnjom o širokoj korupciji u hrvatskim sigurnosnim službama.

“Ono što je meni problem jest da se ja bavim korupcijom u samim službama, SOA-i i drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno”, izjavila je tog 17. prosinca.

Priopćenje o koruptivnoj hobotnici u službama

Dan kasnije, predsjednica je poslala priopćenje u kojem je dodatno pooštrila svoje tvrdnje, kazavši kako je na djelu “koruptivna hobotnica”, a iste tvrdnje ponovila je i u prvom sučeljavanju sa Zoranom Milanovićem. Nakon predsjedničinih napada, korupcija u SOA-i postala je jedna od najvažnijih tema u državi.

Večeras se, međutim, predsjednica naglo povukla. Za korupciju o kojoj je govorila, kazala je na HRT-ovom sučeljavanju, “nema dokaza”. Spomenula je kako se u nekim tjednicima vidi da cure papiri, te da će nakon izbora istražiti kakvo je stanje u službama. Na izričito pitanje ima li onda korupcije ili nema, kazala je: “Vidjet ćemo”.

Novinarski tračevi, a ne koruptivne radnje

Večerašnje izjave kilometrima su udaljene od rezolutnih tvrdnji o novim, nekorumpiranim kadrovima koje planira dovesti, korupcijskoj hobotnici, i problemima korupcije kojima se, kako je tada rekla, mora baviti. S obzirom na poziciju šefa države, javnost je vjerovala kako Grabar Kitarović raspolaže čvrstim dokazima o korupciji, kada je već na nacionalnoj televiziji odlučila o njoj govoriti.

Prema svemu sudeći, njene grube optužbe svode se na tračeve koje je vidjela u nekim hrvatskim tjednicima, a ne ozbiljnim koruptivnim radnjama protiv kojih mora djelovati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu