Vučić opet priča o Oluji: ‘To je najveće etničko čišćenje u Europi nakon 2. svjetskog rata’

Kritizirao je predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj zbog odlaska u Knin

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o nedavnom obilježavanju Oluje, kao i o ulozi predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj u ovogodišnjoj manifestaciji. Odluka SDSS-a da 5. kolovoza u Kninu bude Boris Milošević, potpredsjednik Vlade iz redova te stranke, u Srbiji je dočekana kao neugodno iznenađenje, zbog čega su prema Miloševiću i predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu upućeni brojni napadi.

Predstavnike Srba u Hrvatskoj danas je zbog toga kritizirao i Vučić. Predsjednik je govorio o Kosovu, s čijim bi predstavnicima njegova Vlada uskoro trebala nastaviti pregovore, nakon čega se okrenuo obilježavanju Oluje. „Da idemo da slavimo Oluju, ili da se usuglasimo s prištinskim viđenjem događaja iz 1999., to nema smisla”, rekao je Vučić, koji je na traženje novinara komentirao Miloševićevo sudjelovanje u manifestaciji u Kninu.

‘Oluja je etničko čišćenje’

„Oluja je za mene najveće etničko čišćenje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Vučić i dodao kako je u Srbiji na taj dan održan komemorativni skup, dok se u Kninu odražava proslava Dana pobjede na koju su odlučili otići i srpski predstavnici. „Ja sam prije razgovarao s Pupovcem, nismo se usuglasili… Oni su tu odluku donijeli sami i prije nego što su nas obavijestili suštinski, ali njihova odluka neće promijeniti odnos Srbije i Srpske”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije požalio se na pisanje hrvatskih medija o njemu, kao i na to da postoje mediji koji su pokrenuli hajku protiv Srba i Srbije. „Nažalost i u Srbiji postoje mediji koji misle da će biti više in ukoliko se dodvore zagrebačkoj čaršiji. Nikada nisam, niti ću pružiti podršku za čin veličanja i svečanog obilježavanja Oluje, to se ne slavi. To što želite da kažemo da Oluja nije zločin, ja nikada neću reći. Možete mi glavu skinuti, to neću reći”, kazao je Vučić.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program