Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vučić u strahu od sve većeg otpora povlači Miloševićev potez. Samo, ni njega nije spasio kad mu je vrijeme isteklo

Dragan Markovina komentira još jedan tjedan za nama

Serbian President Aleksandar Vucic looks at weapons confiscated in the latest government disarmament action at a police depot near Smederevo, some 40km south of the capital Belgrade, on May 14, 2023, following back-to-back mass shootings in the Balkan country two weeks ago. Serbian President Aleksandar Vucic announced on May 14, 2023 that around 13,500 weapons and mine-explosive devices had been collected, of which around 1,750 were hand grenades, bombs and mortars. Serbia has the highest level of gun ownership in Europe, with roughly 39 out of 100 people owning firearms, according to the Small Arms Survey research group. (Photo by OLIVER BUNIC / AFP)
FOTO: AFP

Prirez, poplave, Hod za život, Domovinski pokret, inauguracija u Crnoj Gori, Porfirije i velike beogradske demonstracije. Bio je ovo bogat tjedan

Bio je ovo tjedan bogat događajima, od rasprava o ukidanju prireza, preko katastrofalnih poplava, još jednog Hoda za život i performansa Željke Markić, preko bizarnog performansa Domovinskog pokreta u Kumrovcu, rehabilitacije Nikole Kalabića u Beogradu i skandaloznih izjava patrijarha Porfirija, do velikih beogradskih prosvjeda, inauguracije novog crnogorskog predsjednika i bitnih odluka Splita i Dubrovnika vezanih uz turističku svakodnevicu.

Ukidanje prireza

O temi ukidanja prireza pročitali ste već puno detaljnih tekstova na Telegramu, a rasprava se prošlog tjedna logično nastavila osvrtima Zorana Milanovića i Tomislava Tomaševića na ovu temu. Ono što je svakome jasno je to da će ova odluka dovesti sve jedinice lokalne samouprave u financijski neodrživu poziciju i realno dovesti do pada kvalitete života građana, bez obzira na to što će im kratkoročno ostati više novca od prihoda. Što je posredno još jedan korak u centralizaciji zemlje. Provede li tu ideju u djelo, Vlada će, paradoksalno i provesti neku reformu lokalne samouprave, čiji krajnji ishod nitko ne može predvidjeti.

Poplave

No, činjenica da imamo snažnu državu koja je jedan od ključnih aktera u ekonomiji zemlje nije pomogla da barem državne službe funkcioniraju kako treba. Jeste da su poplave koje su zahvatile zemlju i nanijele ogromnu štetu, opet u najsiromašnijim krajevima zemlje, na Baniji i u Obrovcu, došle kao posljedica ogromnih količina kiše, ali sustav jedva da i postoji, a kamo li da je učinio sve što je mogao da se ovakav scenarij spriječi.

Hod za život

Ovog vikenda gledali smo još jedan performans Željke Markić i njezinih sljedbenika. I uvijek je to isti scenarij. Malo licemjerne i lažne inkluzivnosti, malo obračuna s ljevicom, malo klerikalnog fanatizma i malo revizionističkih majica. Markićka dakle ne posustaje, iako je očito kako je momentum ovog pokreta prošao. Što se pak tiče njenog nezadovoljstva s Tomaševićevom odlukom da ne pusti zastave Hoda za život na javne stupove, bilo bi je zanimljivo suočiti s pitanjem, da je kojim nesretnim slučajem na vlasti, kako bi se postavila prema zahtjevu za zastavama duginih boja prigodom Povorke ponosa.

Domovinski pokret

Kad smo već kod onih kojima je momentum prošao, vrijedi se osvrnuti na bizarni performans Domovinskog pokreta, s prekrivanjem Titovog spomenika u Kumrovcu. I to baš u mjestu koje umnogome i egzistira od posjeta Titovoj rodnoj kući. Fascinantna je ta nemogućnost desnice da se emancipira od Tita i Jugoslavije koji su upokojene već nekoliko desetljeća. Druga tema im je Domovinski rat i to je to. Nema ništa dalje, niti bilo što novo, niti ikakva ideja za sutra.

Kalabić i Porfirije

Da se situacije u Hrvatskoj i Srbiji na mnogim poljima sinkronizirano prate svjedoče dvije vijesti koje dolaze iz Srbije. Prvo je tamošnji sud, unatoč svim dokazima i svjedočenjima povjesničara, rehabilitirao zloglasnog četničkog vojvodu Nikolu Kalabića, uz lažnu tvrdnju da nije bio suradnik okupatora. A potom je u javnost došla snimka patrijarha Porfirija koji vjerovatno o ženama nema bitno drugačiji stav od Željke Markić i njezinih.

Split, Dubrovnik i turizam

To sutra je ono što logično muči čelne ljude Splita i Dubrovnika. Naime, masovni turizam koji je zahvatio oba grada i ne pokazuje znakove posustajanja, ne samo što je podigao cijene stanova u nebo, ispraznio središta tih gradova i proizveo situaciju u kojoj je gotovo nemoguće imati prosječna hrvatska primanja i dugoročno iznajmiti stan u njima, nego je doveo i do ruba pucanja rijetke preostale stanovnike povijesnih jezgri, gdje se ne zna je li gore vulgarno ponašanje samih turista ili ugostitelja i trgovaca koji su zauzeli i bukom okupirali najveći dio javnih površina. Split će to pokušati riješiti visokim kaznama za neprimjereno ponašanje, nakon što je uspio uvesti komunalni red, dok Dubrovnik tek počinje proces uvođenja komunalnog reda. Ako ništa, ove dvije odluke svjedoče o tome da se počela ozbiljno politički promišljati budućnost turizma i njegov utjecaj na živote građana.

Inauguracija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je sada i službeno okončana era Mile Đukanovića, i to u neobično ležernom ambijentu i primopredaji dužnosti. Ne samo što je Đukanović praktično rasterećen predao dužnost, a Milatović bio opušten i inkluzivan, nego su i inače potpuno posvađani politički lideri zemalja regije, od Vučića i Milanovića, do Željka Komšića, sjedili jedni kraj drugih i očito uživali u razgovoru i druženju. Dakle, može se kad ima volje.

Beograd

I na kraju Beograd. Treće prosvjedno i nikad masovnije okupljanje protiv nasilja, na kojem je bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su na pola dana blokirali centar grada, trebalo bi ozbiljno zabrinuti Aleksandra Vučića. Jer otpor njegovom režimu eksponencijalno raste, a vodi ga proeuropska opozicija. To ga je naravno zabrinulo pa sada, nakon svih već viđenih poteza kojim je pokušao razbiti ili amortizirati nezadovoljstvo, najavljuje protuprosvjed za idući petak koji bi trebao dosegnuti one najveće kontramitinge iz Miloševićevog doba. Samo što ni oni nisu pomogli Miloševiću kad mu je vrijeme isteklo. Vučić je svakako upregnuo svu državnu infrastrukturu koju ima na raspolaganju da bi taj miting uspio, a oporba najavljuje njihov sljedeći prosvjed za dan nakon ovoga. Sada je sve moguće, od toga da Vučić raspiše još jedne prijevremene izbore za rujan, do toga da gura situaciju do eskalacije.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više