Politika & Kriminal

Vučić, uporno, o tome kako ga u Hrvatskoj napadaju zbog sjajnih rezultata Srbije: 'Zabrinuti su jer nema više njihove pune dominacije na Balkanu'

Ipak, kaže, ne želi uzvraćati uvredama

FOTO: Screenshot Kurir

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za Kurir televiziju osvrnuo se na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji ga je tijekom posjeta New Yorku u više navrata nazvao ratnim huškačem tijekom 90-ih godina, dodavši kako smatra da je Vučić ponosan na to.

Vučić je u intervjuu pitao zašto Milanović to govori u petoj godini njegovog mandata, pa sam odgovorio na pitanje: “Zato što se iznenadio snažnim napretkom Srbije, onda je Vučić postao zlikovac”, rekao je Vučić, koji je i ranije rekao da ga Milanović proziva zato što Hrvatskoj smeta da će je Srbija prestići po ukupnom BDP-u.

Nije propustio spomenuti i hrvatske medije. “Zašto danas imamo 122 teksta u hrvatskom tisku, zabrinuti su jer nema više njihove pune dominacije na Balkanu, kao što je bilo za vrijeme nekih drugih predsjednika Srbije. Ja njima ne želim uvredom vraćati na uvrede”, izjavio je Vučić.

‘Srbija nije džak za udaranje’

“Srbija više nije džak za udaranje, ne mogu računati na sigurnu mrežu kriminala, i ja sam zadovoljan zbog toga”, nastavio je Vučić tvrdeći da su ga optuživali da želi osnovani novu dinastiju, jer je sinu dao ime Vukan, po sinu Stefana Nemanje.

“I Danilo i Vukan će s ponosom nositi svoja imena, neće ih mijenjati”, naglasio je Vučić.

Nakon prve Milanovićeve izjave da je Vučić ratni huškač, srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin za hrvatskog je predsjednika rekao da spada među gluplje hrvatske političare i prikrivene ustaše i da to potvrđuje “svaki dan kada napada Srbiju i Vučića”.

‘Što je Srbija zgriješila’

Vučić je za Kurir televiziju komentirao i situaciju na sjeveru Kosova gdje već nekoliko dana specijalne postrojbe kosovske policije primjenjuju uredbe vlade u Prištini o zabrani ulaska vozilima sa srbijanskim tablicama, kojoj se Beograd oštro protivi, dok istovremeno na graničnom prijelazu Jarinje kosovski Srbi blokiraju promet. Zbog rastućih napetosti reagirali su i Moskva i Bruxelles pozivajući na deeskalaciju.

Vučić je rekao kako će “kosovsku politiku svršenog čina” priznati samo pod jednim uvjetom. “Što je to Srbija učinila, o čemu trebamo razgovarati? Oni su opet pomaknuli granicu i idu politikom svršenog čina. Nemojte gubiti vrijeme, ne postoji ta sila koja će da me natjerati na to. Prije toga morate isporučiti Zajednicu srpskih općina”, rekao je Vučić dodavši kako Priština uhićuje Srbe bez prava i pravde.

“ROSU jedinice su maltretirale ljude, a mi smo bili fini”, ustvrdio je i dodao: “Šta vam je to Srbija zgriješila?” Tvrdi da Srbija ništa ne radi što nije u skladu s Briselskim sporazumom, a da EU za sve što se dogodi na Kosovu osuđuje Srbiju. Tvrdi da Srbija želi voditi mirnu politiku. “Srbiji je dovoljno da raste ekonomski, ali kako to da svi imaju pravo na samoopredjeljenje, samo Srbi ne, kad to kažem u EU-u nastaje pakao”, rekao je Vučić i dodao da u EU-u ne postoje principi, ali da je spreman ići na razgovore u Bruxelles.

‘Rastu napetosti’

Specijalne postrojbe kosovske policije već treći dan su na sjeveru Kosova gdje osiguravaju primjenu uredbe vlade u Prištini o zabrani ulaska vozilima sa srbijanskim tablicama, dok kosovski Srbi na graničnom prijelazu Jarinje i dalje blokiraju promet, a u povodu krize reagirali su Moskva i Bruxelles.

Početkom tjedna kosovska vlada počela je primjenjivati uredbu o privremenim tablicama na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na Kosovo sa srbijanskim tablicama. Uredbi se Beograd oštro protivi, a istodobno su kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i počeli blokirati promet, prenosi agencija AFP.

Nekoliko stotina Srba postavilo je šatore pokraj kamiona koji su parkirani nasred prometnice, prenosi agencija. “Nećemo se maknuti odavde”, rekao je za AFP jedan 43-godišnji prosvjednik koji se predstavio kao Dejan. “Kad (kosovski premijer Albin) Kurti dopusti srpske tablice, onda možemo razgovarati”, dodao je.

‘Nema provokacije i diskriminacije’

Vlada u Prištini opravdava svoju odluku o zabrani ulaska time što Srbija ne dopušta ulazak na svoj teritorij vozilima s tablicama Republike Kosovo. Beograd tvrdi da bi to impliciralo da je Kosovo neovisna država, čemu se Srbija oštro protivi, prenosi AFP.

“To nije provokacija, niti je riječ o diskriminaciji”, napisao je Kurti na Twitteru. Riječ je o recipročnoj mjeri, dodao je.

Za razliku od oko 40 tisuća Srba koji žive na sjeveru Kosova, dijelovi srpske populacije čini se da su počeli prihvaćati novu regulaciju. Prema podacima kosovskog ministarstva unutarnjih poslova, oko 1500 privremenih tablica izdano je u prva 24 sata nakon što je uredba stupila na snagu.

‘Posegnuti će za mjerama’

Vučić je u ponedjeljak pozvao međunarodnu zajednicu da reagira u povodu aktivnosti kosovske policije na sjeveru i poručio da će, ako akcija izostane, Srbija posegnuti za mjerama koje “neće biti bezbolne za drugu stranu” u ekonomskom smislu, a reflektirat će se i na regiju.

Vučić je rekao kako u aktualnim okolnostima “ne vidi smisao dijaloga” s Prištinom jer prištinske vlasti ne provode u djelo Briselski sporazum postignut pod okriljem Europske unije, po kojem su se, među ostalim, obvezale i na formiranje Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova, što nije učinjeno “3076 dana”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu