Vučićev političar Srbima koji ljetuju u Hrvatskoj: ‘Želim vam slomljen automobil, šamar ili udarac u stražnjicu’

Na suludi tvit Vladimira Đukanovića reagirao je cijenjeni stručnjak za Balkan Florian Bieber

ZADNJA IZMJENA: kol 8, 2020
Foto: YouTube/Vladimir Đukanović/screenshot

Vladimir Đukanović, istaknuti član Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića te član srpskog parlamenta, poželio je ovaj tjedan na Twitteru, a to su prenijeli srpski mediji, onima koji ljetuju u Hrvatskoj, brojne neugodnosti. “Svima vama koji u Hrvatskoj sunčate stražnjicu, iskreno želim slomljen automobil i probušene gume, šamar ili udarac u stražnjicu, iznervirane konobare koji vas ignoriraju, najgori arsenal uvreda i prijetnji … Svi se sramite koliko ste bezosjećajni!!”

Na tu poruku ubrzo je reagirao Florian Bieber, luksemburški profesor povijesti i politike jugoistočne Europe te direktor Centra za studije jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu, s kojim je Telegram prošli tjedan objavio veliki intervju.

Promptni odgovor profesor Biebera ne čudi jer osim što zna jezik, on je u Beču magistrirao na temi: ‘Uspon srpskog nacionalizma u 80-ima’, a mentor mu je bio nedavno preminuli profesor Ivo Banac. Bieber je doktorat također stekao u Beču radom ‘Srpski nacionalizam od smrti Tita do pada Miloševića‘.

Političari koji raspiruju napetosti

Profesor Bieber je na Twitteru zapisao: “Vodeći zastupnik vladajuće stranke u Srbiji poželio je da Srbima koji provode odmor u Hrvatskoj unište automobil i probuše gume. Političari poput njega raspiruju napetosti i sukobe.”

Nezadovoljan tom reakcijom Đukanović se odmah oglasio pitanjem:” Može li netko da mi kaže tko je ova njuška?” Unatoč ruci pomirenja te izražavanju žaljenja zbog počinjenih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, koju su ponudili predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, u Srbiji je od mnogih takva povijesna gesta doživjela žestoke osude.

Europski komentatori i političari ocijenili su iznimno važnim potez premijera Plenkovića, no predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Aleksandar Vulin, a kao što vidimo i član parlamenta Vladimir Đukanović, grubo su se okomili i osudili nazočnost potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ujedno člana Srpskog narodnog vijeća, na proslavi u Kninu.

‘Pre ili kasnije u Dalmaciji će biti srpska zastava’

Inače, Vladimir Đukanović nije bilo kakav zagovornik velikosrpske, četničke ideologije. On je visoko pozicioniran član Narodne skupštine Srbije od 2014., bio je politički komentator i voditelj jedne radio emisije. U politiku je ušao kao član ekstremno desne Srpske radikalne stranke, a kad se ona raspala 2008., učlanio se u Vučićevu Srpsku naprednu stranku.

Na parlamentarnim izborima 2016. i 2020. Đukanović je bio pri vrhu Vučićevih stranačkih lista, a od 2016–20. bio je član parlamentarnog odbora za obranu i unutarnju politiku, odbora za kontrolu službi sigurnosti te član srbijanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Dan uoči proslave pobjedničke operacije Oluja, na kojoj je kao predstavnik Srba u Hrvatskoj bio potpredsjednik Vlade Boris Milošević, Đukanović je objavio na Twitteru: “Pre ili kasnije u Dalmaciji će biti srpska zastava. Živela Republika Srpska Krajina.”

Za razliku od Đukanovića, profesor Bieber ugledni je autor više zapaženih znanstvenih i publicističkih djela, a nedavno je objavio knjigu ‘Uspon autoritarizma na zapadnom Balkanu’ koja je dobila brojne pohvale stručne javnosti. Uskoro će je izdavačka kuća Profil objaviti na hrvatskom jeziku. Knjiga se, među ostalim, bavi fenomenom autokratskih, hibridnih režima na prostoru bivše Jugoslavije te razmatra odgovornost EU za sadašnje stanje demokracija na zapadnom Balkanu.

Mladen Pleše
Novinar
627 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program