Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vuk Vuković o aferi Ina: 'Zapanjujuće. Ćorić je trebao reagirati na Vanđelićev mail upozorenja'

Cijenjeni ekonomist komentirao je temu dana

U mailu iz srpnja 2021., koji je Telegram danas prvi objavio, nekadašnji šef Ininog Nadzornog odbora Damir Vanđelić ukazao je tadašnjem ministru gospodarstvu Tomislavu Ćoriću na probleme u poslovanju naftne kompanije.

Iz Ine su konstatirali kako ti grafovi nemaju veze s pljačkom stoljeća zločinačkog udruženja jednog od Ininih direktora Damira Škugora, jer, kako su naveli, prikazuju poslovanje prije nego što je Škugor potpisao sporni ugovor o prodaji plina s tvrtkom svojih suosumnjičenika.

No, kako je za Index ustvrdio ekonomist Vuk Vuković, “to ne umanjuje Ćorićevu odgovornost”. Naime, gubici u poslovanju kroz više godina mogli bi ukazivati na postojanje sličnih slučajeva i spornih ugovora unutar Ine, a da je Ćorić reagirao na Vanđelićeva upozorenja, možda do nečuvene pljačke milijardu kuna ne bi došlo, smatra ekonomist.

‘Da se reagiralo možda do ovog ne bi došlo’

“Činjenica da je Nadzorni odbor upozoravao prije sporne pljačke na loše poslovanje Ine u odnosu na MOL trebala je biti dovoljan poticaj ministru Ćoriću da reagira i da se pokrenu postupci provjere kako neke stvari funkcioniraju unutar Ine i zašto ne postoje interne kontrole”, rekao je Vuković i naglasio da možda do spornog ugovora, koji je Škugor sklopio s tvrtkom OMS upravljanje, “nikada ne bi došlo”.

“Sad je lako čuditi se kako i zašto je jednoj osobi povjereno da potpisuje ugovore do 20 milijuna eura bez ičije kontrole, ali ako se i prije toga izrazila sumnja da novac curi i da je poslovanje loše, posao Uprave, odnosno vlasnika i suvlasnika, u ovom slučaju hrvatske države, je da provjeri što se događa i zašto je poslovanje loše”, rekao je.

‘Naprosto zapanjujuće da Uprava ovo dopusti’

Ekonomist vjeruje da je moguće da su se slične stvari događale i ranije, a da je sve izašlo na vidjelo sad zbog ogromnog iznosa usred rasta cijena plina na svjetskom tržištu. “Zbog nedostatka sustava kontrola unutar Ine, kojem smo danas svjedoci, ne znamo razmjere štete koja je učinjena tijekom godina”, poručio je ekonomist i nastavio:

“Naprosto je zapanjujuće da uprava jedne takve firme sebi dopusti da na bilo kojoj razini iz firme cure novci bez kontrole.”

Smatra da je odgovornost Uprave jasna i da je Ćorić, nakon Vanđelićevog maila, kao predstavnik države, trebao pozvati Upravu da interno provjeri razloge lošeg poslovanja i da po odjelima provjere gdje su problemi. “Time bi se pokrenuo interni mehanizam koji bi ovakvu vrstu prevare mogao spriječiti”, zaključio je Vuković za Index.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više