Vukovarski vodovod od druge gradske tvrtke unajmio ogradu za 480 tisuća kuna. Nova košta 33 tisuće

Obje tvrtke, Komunalac i Vodovod, u vlasništvu su Grada Vukovara

ZADNJA IZMJENA: kol 10, 2020
Foto: Telegram

Dvije tvrtke u vlasništvu Grada Vukovara, Komunalac i Vodovod Grada Vukovara, sklopile su 18. prosinca 2018. zanimljiv posao, ugovor o najmu ograde, kako bi Vodovod mogao zaštititi gradilište na kojem se, uz obalu Dunava, postavlja uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Komunalac se tako obvezao da će Vodovodu iznajmiti 300 metara žičane ograde, kao i da će ogradu postaviti i ukloniti kada radovi budu okončani, te da će mjesečni najam stajati 16.000 kuna bez PDV-a, odnosno, ukupno za godinu dana (na koliko je ugovor sklopljen) 240.000 kuna s PDV-om. Da je posao obavljen vidi se iz Registra ugovora od 11. travnja prošle godine.

Ograda koja štiti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Telegram

Pola milijuna kuna za ogradu

Na terenu, gdje gradnja pročistača otpadnih voda još traje, a sudeći po stanju u kojem se gradilište nalazi, neće biti završeni ove godine, iznajmljena se ograda ondje još uvijek nalazi. Tako će Vodovod Grada Vukovaru za najam žičane ograde, drugoj tvrtki, čiji je vlasnik također Grad Vukovar, za dvije godine platiti gotovo pola milijuna kuna, točnije 480.000 kuna.

Vukovarski oporbeni gradski vijećnik Pavao Josić ustupio je Telegramu službenu ponudu tvrtke Aedilis iz Dugopolja od 24. srpnja ove godine iz koje se vidi koliko bi koštala nabavka 300 metara nove žičane ograde. Isti tvrtka, Aedilis, naime, proizvela je i ogradu koju je Komunalac iznajmio Vodovodu, što se može vidjeti na gradilištu, gdje se na ogradi nalaze pločice proizvođača, spomenute tvrtke iz Dugopolja.

Prema ponudi, 300 metara nove žičane ograde visoke dva metra, uz koju ide, da bi mogla biti postavljena, i 87 komada betonske baze, te 86 spojnica, ukupno, s PDV-om, košta 36.770 kuna! U cijenu je uključen i prijevoz ograde od Dugopolja do Vukovara u iznosu od 2.800 kuna. No, tvrtka Aedilis na ukupnu cijenu obračunava i 10 posto popusta, tako da 300 metara nove ograde, onakve kakvom je ograđeno gradilište Vodovoda, ukupno stoji 33.093 kune.

Ne odgovaraju na upite

Dakle, Vodovod Grada Vukovara, za dvije godine najma 300 metara dugačke ograde od gradske tvrtke Komunalac, ukupno će platiti 480 tisuća kuna, a istu takvu ogradu, od istog proizvođača, mogao je kupiti za 33.093 kune. Osim što bi, da ju je kupio, Vodovod ogradu imao u svom vlasništvu, uštedio bi i 446.907 kuna.

Telegram je poslao upit Vodovodu Grada Vukovara s molbom za pojašnjenje zašto su se odlučili na takav neobičan i krajnje neracionalan poslovni potez, najam umjesto kupnje ograde, no nismo dobili odgovor, unatoč obećanja službenice za informiranje Tanje Rusin Maršić da će nam ga poslati.

Jednake sreće bili smo i oko upita Komunalcu, od kojih smo zatražili da nam dostave podatak o nabavnoj vrijednost 300 metara žičane ograde. Nisu odgovorili.

Prijavljeni su policiji

Pavao Josić, oporbeni vijećnik, kaže za Telegram da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u obje gradske tvrtke zbog nesavjesnog poslovanja. No, veli, prijavu nije podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovar jer “u njih nema povjerenja”, već Policijskoj upravi u Vinkovcima.

Od tamo su ga, kaže, već kontaktirali u nekoliko navrata, tražeći dodatne podatke i pojašnjena. Josić je inače vrlo angažiran gradski vijećnik i zbog toga je trn u oku gradonačelniku Ivanu Penavi koji protiv njega vodi i sudski postupak zbog nanošenje duševnih boli.

Drago Hedl
Istraživački novinar
516 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program