Biznis & tech

Washington post: SAD i Njemačka postigle sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2

Procurili su detalji dogovora Berlina i Washingtona

WASHINGTON, DC - JULY 15: German Chancellor Angela Merkel (R) and U.S. President Joe Biden leave a joint news conference in the East Room of the White House on July 15, 2021 in Washington, DC. During what is likely her last official visit to Washington, Merkel and Biden are expected to discuss their shared priorities on climate change and defense; and Biden voiced his concerns about the Nord Stream 2 Russian natural gas pipeline.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP (Photo by CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Sjedinjene Države i Njemačka postigle su u srijedu sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, čime su okončale međusobna neslaganja o tom pitanju, objavio je Washington Post.

Prema tom sporazumu Njemačka se složila da će investirati u infrastrukturu za ukrajinsku zelenu tehnologiju, a Sjedinjene Države složile su se da će okončati svoje napore na blokiranju naftovoda, navodi list.

Ranije tijekom dana njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a prema agenciji France Presse, koja prenosi navode iz Kremlja, dvoje sugovornika razgovaralo je o mogućem produljenju sporazuma između Rusije i Ukrajine o tranzitu plina.

Što je dogovoreno?

“Ruski predsjednik i njemačka kancelarka razmotrili su mogućnost produljenja sporazuma između Gazproma i ukrajinskog Naftagaza koji se odnosi na prijenos plina preko ukrajinskog teritorija nakon 2024.”, navodi Kremlj.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku, već dugo je sporno pitanje u odnosima Berlina i Washingtona. Njemačka se obvezala Sjedinjenim Državama da će “stvoriti” “zeleni fond od milijardu dolara” za “potporu energetskoj tranziciji Ukrajine”, koja će izgubiti dio tranzita ruskog plina zbog budućeg plinovoda Sjeverni tok 2, navodi France Presse prenoseći riječi američkog dužnosnika.

“Njemačka će dati početnu donaciju od najmanje 150 milijuna eura i radit će na povećanju te obveze tijekom sljedećih nekoliko godina”, rekao je dužnosnik novinarima pod uvjetom da ostane anoniman, govoreći o detaljima sporazuma između Berlina i Washingtona kojim se prevladavaju razlike u gledištima vezanim uz plinovod kojemu se Sjedinjene Države već dugo protive.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu