Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal WHO povukao preporuke za dvije covid terapije, kaže da su zastarjele

Virus je od početka pandemije evoluirao, pa ti lijekovi više nisu toliko djelotvorni

16.04.2021., Zagreb - Reportaza iz KB Dubrava sa odjela intezivnog lijecenja Covid pozitivnih pacijenata koji su na respiratoru.
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne preporučuje dvije covid-19 terapije antitijelima jer su ih omikron i posljednje varijante virusa učinile zastarjelima.

Riječ je o lijekovima sotrovimab i casirivimab-imdevimab koje su bile među prvim lijekovima protiv koronavirusa na početku pandemije. Međutim, virus je od tada evoluirao te sve više laboratorijskih istraživanja pokazuje da one imaju ograničeno djelovanje na nove varijante.

Dosad zaradili milijarde

Stručnjaci WHO-a zato su savjetovali da se te terapije ne koriste, čime su povukli ranije preporuke koje su ih podržavale. Sotrovimab, lijek GSK-a i partnerske tvrtke Vir Biotechnologyja, povučen je s američkog tržišta već u travnju, nakon što je tijekom pandemije donio milijarde dolara zarade.

Casirivimab-imdevimab Regenerona i Rochea također je donio milijarde zarade. Američka agencija za lijekove (FDA) revidirala je svoje mišljenje o tom lijeku u siječnju, ograničivši ga na manju skupinu pacijenata zbog slabijeg učinka na omikron soj. Europski regulator i dalje preporučuje obje terapije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više