Politika & Kriminal

Wow. Gradonačelnik Sv. Nedelje uvodi revolucionaran sustav; gradskim službenicima plaću će određivati građani

Građani će ocjenjivati gradske službenike

Grad Sveta Nedelja uvodi nekoliko noviteta koji bi trebali povećati transparentnost gradskog poslovanja i potaknuti službenike na veći angažman. Na svom službenom Facebook profilu najavio ih je gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec, koji piše da je grad danas predstavio aplikaciju kroz koju će građani moći ocijeniti zaposlenike nakon korištenja usluge unutar gradske uprave. Osim toga, zaposlenici gradske uprave moći će se i međusobno ocjenjivati, a rezultat tog procesa će bit rang lista zaposlenika prema ocjenama, piše Zurovec.

Gradonačelnik je najavio i idući korak, u kojem će gradskom vijeću predložiti smanjenje plaća svim zaposlenicima u iznosu od deset posto. To smanjenje plaće službenici će moći nadoknaditi temeljem ocjena koje dobiju od građana. Ocjenjivanje zaposlenika kreće od 1. ožujka 2020. godine. Ukoliko gradsko vijeće usvoji takvu odluku, a Zurovec vjeruje da hoće, to će se prvi puta vidjeti na plaćama 1. srpnja 2020. godine. Zurovec je objavio kako će izgledati izračun plaća s obzirom na ocjene koje dobiju gradski službenici.

Revolucionaran sustav nagrađivanja

Nagrade će svojim službenicima u svakom kvartalu Grad isplaćivati na sljedeći način. Pet posto najlošije ocijenjenih neće dobiti nagradu, pa će tako imati primitke 10 posto manje od trenutnih. Sljedećih 20 posto će dobiti nagradu u iznosu polovine iznosa koji im je umanjen. Tako će im zarada, odnosno plaća plus nagrada, biti pet posto niža od dosadašnje plaće. Srednjih 50 posto ocijenjenih će dobiti nagradu u istom iznosu za koji im je umanjena plaća, dakle, zarada će im uz nagradu biti jednaka dosadašnjoj plaći.

Četvrtina najbolje ocijenjenih gradskih službenika ne samo da neće doživjeti pad prihoda, nego mogu zaraditi i solidnu povišicu. Tako će sljedećih 20 posto prema ocjenama dobiti nagradu u iznosu većem od umanjenja plaće, pa će im plaća zbrojena s nagradom biti za pet posto veća od dosadašnje plaće.

Objava svih ugovora, narudžbenica i faktora

I konačno, najbolje ocijenjenih pet posto će dobiti nagradu u dvostruko većem iznosu od umanjenja plaće, pa će na kraju dobiti povišicu od 10 posto u odnosu na dosadašnju plaću. Ocjenjivanje će funkcionirati tako da će građani prilikom korištenja usluge gradske uprave od zaposlenika dobiti četveroznamenkastu šifru koji će unijeti u aplikaciju. Tako će moći pristupiti ocjenjivanju tog zaposlenika, objašnjava Zurovec.

No, gradonačelnik Svete Nedelje ne planira se zaustaviti na tom koraku, koliko god on revolucionaran bio. Najavljuje i novu razinu transparentnosti koju namjerava postići objavom svih ugovora, narudžbenica i faktura. Tako će biti prikazani svi dokumenti, uključujući i one koji se odnose na poslove vrijednosti manje od 20 tisuća kuna, koje po zakonu nije potrebno objavljivati. Jedini izuzetak bit će ugovori ili fakture vezani za socijalnu skrb, piše gradonačelnik Zurovec.

TRANSPARENTNOST NA NAJVIŠOJ RAZINI RHPrvi u Hrvatskoj uvodimo ocjenjivanje zaposlenika od strane građana te plaće i…

Gepostet von Dario Zurovec – gradonačelnik Grada Svete Nedelje am Freitag, 21. Februar 2020

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu