Politika & Kriminal

Za odnose u zemlji nije nevažno kako će proći Prgomet. S njim zatvaramo ciklus predizbornih intervjua

S HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Zagreba, Boris Homovec razgovarao je o šansama njegove liste za skupštinu, Bruni Esih, radikalizaciji i odnosima u HDZ-u

Telegramov Borko Vukosav fotkao je Prgometa u gradskom HDZ-u
FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Posljednjeg dana kampanje za zagrebačkog gradonačelnika s najneizvjesnijim ishodom, našao sam se s kandidatom HDZ-a Dragom Prgometom, 52-godišnjim otorinolaringologom, predstojnikom Klinike za bolesti uha, nosa i grla KBC-a Zagreb i pročelnikom Katedre za otorinolaringologiju Medicinskog fakulteta. Razgovor smo vodili u četvrtak ujutro, kad se na društvenim mrežama vodila rasprava zbog jedne njegove izjave, nespretno izvučene iz konteksta intervjua koji je večer prije dao Petru Štefaniću za N1. Temu su preuzeli opskurni portali koji su ga počeli napadati kako je izmislio da mu je tata stradao na Bleiburgu.

“Mislim da su svi koji su gledali taj intervju shvatili o čemu je riječ”, kaže mi na početku razgovora. “Ja to pitanje sam nikad nisam potencirao. Da, moj otac je bio sudionik Križnog puta, a njegov brat je poginuo. Ja od toga nikad nisam pravio svoj politički probitak, ne daj Bože. Ne bih to radio ni da su u pitanju tuđe ljudske tragedije , a kamoli moja obitelj”.

TELEGRAM: Koliko je vaš otac tad imao godina?

PRGOMET: On je 1921. godište, umro je rano, 1972. I od tad smo bez njega. Cijela moja kampanja, kao i moj život, je bazirana na dvije strane: briga za ljude i jasne poruke zbog prošlosti. Došlo je vrijeme da izađemo iz rovova koje su iskopali naši roditelji, ostavimo prošlost iza sebe i posvetimo se budućnosti. Evo, nekima je i u finalu ove kampanje odgovaralo potpuno izokrenuti činjenice i potpuno lažno predstaviti nešto što ja nisam rekao. Netko je to zloupotrijebio na vrlo ružan način. Ja moram braniti čast vlastite obitelji.

TELEGRAM: Diže li vam se kosa na glavi od Brune Esih, koja vam oduzima dobar dio HDZ-ovih glasača ?

PRGOMET: Ne. Respektiram sve svoje protukandidate. I svima je jasno da sam ja kandidat HDZ-a, građanske, narodnjačke, demokršćanske stranke i mi se obraćamo takvim biračima. Radikalizam nije moj izbor. Zašto bih se brinuo što netko uzima glasače radikalne desnice, ekstremno konzervativnog biračkog tijela?

TELEGRAM: Slažete li se da je ova kampanja za lokalne izbore prošla u javnosti prilično nezapaženo, zbog turbulentnih promjena u Vladi i Saboru, te Agrokora?

PRGOMET: Da, i to me smetalo. HDZ je izašao na ove izbore s mladom, obrazovanom ekipom, među kojima sam ja bio najstariji. Mi ideološke stvari nismo otvarali u kampanji. Bavili smo se onim što građane zanima, bolnicama, vrtićima, prometnicama, otpadom…

TELEGRAM: Kako komentirate da su vam žestoke protukandidatkinje tri žene različitih političkih, društvenih i osobnih svjetonazora?

PRGOMET: Na mojoj listi od prvih 15-ero je sedam žena. Znate, ja na Klinici radim s puno žena, s njima je lijepo raditi, one su odgovornije i sistematičnije u poslu, to decidirano tvrdim. Ova kampanja je to pokazala. Gospođe Švaljek i Mrak Taritaš su respektabilne protukandidatkinje, ali ja ne smatram da one trebaju upravljati gradom. Ni ja ni moj tim nemamo veze s dosadašnjim načinom upravljanja gradom. Sandra Švaljek bila je zamjenica gradonačelnika, Anka Mrak Taritaš sudjelovala u upravljanju gradom. Ne mogu pobjeći od toga. Moj tim i ja smo stoga najbolja odluka. Svi znamo da je Zagreb vođen loše, neodgovorno, netransparentno i da to treba mijenjati.

TELEGRAM: Vi ste kirurg. Zamislimo da na vašem operacijskom stolu leži grad Zagreb, koje rezove skalpelom biste prve napravili ?

PRGOMET: Kirurška sala je ipak jednostavnija, a pravila i smjernice su vrlo jasni. Problem Zagreba proizlazi iz krucijalnih potreba ljudi. Ja inzistiram na novoj dječjoj bolnici, kako bi se izmjestila iz Klaićeve, koja se može završiti za sedam godina, dakle to je dugoročniji, ali izrazito važan projekt. Potpuno je svejedno tko će ga dovršiti. Bitno je pitanje dječjih vrtića, ne toliko broj, koliko reorganizacija mreže vrtića s poštovanjem standarda od 14-ero djece po grupi i obavezom da se u zadnjoj godini vrtića uvede strani jezik. To se može u par godina riješiti, dakle u jednom mandatu.

TELEGRAM: Vi ste pobornik projekta povezivanja grada željeznicom od novog aerodroma, a ne tramvajom, kao vaš protukandidat Bandić.

PRGOMET: Apsolutno. Prvo treba digitalizirati gradski promet, s 350 milijuna kuna. I to je izvedivo u jednom mandatu, s novcem iz europskih fondova. Mi se apsolutno protivimo spajanju tramvajem od aerodroma do Kvatrića, koji je duplo skuplji, duplo sporiji i gradonačelnik ga želi graditi iz gradskog proračuna. Mi 85 posto svakog projekata želimo financirati iz europskih fondova, kao dio željezničke mreže koji će spojiti i Dugo Selo, Veliku Goricu, Samobor i Zaprešić. GUP nam je zastario.

TELEGRAM: Nije li premalo staračkih domova? Pritom, liste čekanja za državne domove traju po desetak godina, a privatni domovi su preskupi za prosječnog umirovljenika.

PRGOMET: Cijeli naš koncept je briga o ljudima, pa i umirovljenicima. Mi trebamo i domove o skrbi branitelja. Grad nije kompanija koja gradi. Znate, gradski proračun ne služi da se grade mostovi, fontane, željezničke pruge, obnavljaju pročelja, to sve pametne zemlje rade iz europskih fondova, osim našeg gradonačelnika. Gradski novac se koristi za kulturnu scenu, za standard djece u školi i vrtićima…

TELEGRAM: Sve to divno zvuči, ali ljudi vole konkretne mjere vas političara, koje im se odmah refektiraju na život. S oduševljenjem je prihvaćen Bandićev potez s tramvajskom kartom od četiri kune.

PRGOMET: Slažem se, to je dobra mjera. Ali, ja vam nisam jeftin populist.

TELEGRAM: Hoćete li spavati noć prije izbora ?

PRGOMET: Čak i da probdijem, ne bi bilo ništa neobično. Znate, otkad sam u medicini, otprilike sam 1500 noći probdjeo dežurajući, to vam je tri godine nespavanja. Spavati ću. Ja sam potpuno miran sad na kraju kampanje. Bandić se u svojim listama orijentirao na iskustvo, a ja na kombinaciju mladosti i iskustva.

TELEGRAM: Mislite da ćete proći u drugi krug? Sve ankete predviđaju suprotno, posljednje govore da imate između sedam i osam posto.

PRGOMET: Ja ne razmišljam o tome. Mnogi su podložni anketama koje nam ne daju velike šanse, ali nisu vam baš te ankete pouzdane.

TELEGRAM: Ovo vam je malo demagoški odgovor.

PRGOMET: HDZ će imati najviše skupštinara u zagrebačkoj Skupštini. Ja sam zadovoljan sjajnom, ali i najnapornijom kampanjom na terenu. Ponudili smo konkretne projekte.

TELEGRAM: U kakvim ste odnosima ostali s bivšim kolegama iz MOST-a? Razgovarate li uopće s Božom Petrovom?

PRGOMET: Imamo kolegijalan odnos, mislim da je to najpreciznija definicija. Razgovaramo. Smatram da je to bio dobar projekt, pojavio se u pravom trenutku kao osvježenje između dvije velike opcije. Ali, oni ne mogu obnašati vlast, a ponašati se kao oporba. A vrijeme će pokazati kakva će biti njihova politička budućnost.

TELEGRAM: Hoće li ovi lokalni izbori pokazati pravo stanje političkih snaga?

PRGOMET: Mislim da hoće. HDZ definitivno ostaje najjača stranka.

TELEGRAM: Kako komentirate vidno oslabljenje SDP-a, otkad ga je preuzeo Davor Bernardić?

PRGOMET: Mislim da je za Hrvatsku jako važno da ima jaku vlast i jaku oporbu.

TELEGRAM: Mi sad nemamo ni jedno, ni drugo.

PRGOMET: Imamo stabilnu vlast. U ovom trenutku imamo potpuno obezglavljenu oporbu, bez cilja i programa. To nije jedinstvena oporba. Mislim da je SDP preuzela Pernarizacija.

TELEGRAM: Je li realno očekivati da se Karamarko i Milanović vrate u politiku?

PRGOMET: Demokratsko smo društvo. U politici je sve moguće. Možda je moguće, ali ne vidim prostora za njihov politički uspjeh.

TELEGRAM: Zabrinjava li vas jačanje desnice?

PRGOMET: Važno je da nema od strane vlasti službenog veličanja. Ekstremizma je uvijek bilo. Vidim takve pokušaje, ali mislim da će i ovi izbori pokazati realno stanje stvari te opcije.

TELEGRAM: Znači da ne predviđate uspjeh Brune Esih?

PRGOMET: Ne predviđam sjajnu budućnost.

TELEGRAM: Ima li smisla da se premijer i ministrica kulture uključuju u komentiranje slučaja koncerta estradne zvijezde u susjednoj državi?

PRGOMET: Znate, Hrvatska i Slovenija imaju odnos biskih susjeda, odnos ljubavi i ljubomore. Malo se i s jedne i s druge strane bildaju mišići. Ali, ja se ne želim miješati u odluke jedne države.

TEEGRAM: Nijedan kandidat za gradonačelnika Zagreba nije Zagrepčanin. I to nešto govori.

PRGOMET: Ja nikad nisam tajio da nisam rođen ovdje.

TELEGRAM: Jeste li zato imali komplekse?

PRGOMET: Kompleks ne. Strah da. Ja sam prvi puta došao ovdje prije 40 godina iz Bosanske Posavine, činio mi se ogroman. Zagreb mi je uvijek imponirao, tu sam imao osjećaj važnosti. Ovdje su mi bili sestre, braća, rodbina. Nikad nisam imao komplekse, niti doživio neugodnosti, nisam imao probleme što nisam odavde. A postao sam predstojnikom Klinike.

TELEGRAM: Jeste li savladali „kaj“?

PRGOMET: Ne. Ne ide mi to. Ne mogu ja kajkati! To ne zvuči prirodno. Moja supruga je iz Slavonije, kćer govori štokavski, sin ponekad zakajka. Meni nije to prirodno i ne bih to koristio da se dodvorim biračima.

TELEGRAM: Jeste li oduvijek bili jako ambiciozni ?

PRGOMET: Da. Ja volim ambiciju. Ponekad imam problem s kolegama koji nisu dovoljno ambiciozni, koje moram pogurati. Ambicija je motivirajuća. Ne razumijem da netko završi medicinu, a nema ambicije jednog dana predavati na fakultetu. Nijedna od mojih ambicija nije bila nerealna. Nemam ambiciju otići na Mjesec, ili biti bogat kao Rockfeller. Ali, imam ambiciju voditi Zagreb kao europsku metropolu 21. stoljeća.

TELEGRAM: Fenomen ovih prostora je toliki broj liječnika u politici.

PRGOMET: Nije to karakteristično samo za Hrvatsku, ali možda kod nas ima ipak više liječnika u politici, nego u drugim europskim zemljama. Mislim da je to krenulo od devedesete, uz predsjednika Tuđmana, tad su se mnogi liječnici oko njega inficirali politikom.

TELEGRAM: Kako jedna medicinska sestra, ili tehničar u vašoj klinici gledaju na vas kao političara?

PRGOMET: Mislim da bi većina voljela da izgubim ove izbore, kako bi im se vratio kao šef. To znači da sam dobar šef. Nisam nikad zbog svojih političkih uvjerenja imao problema s pacijentima.

TELEGRAM: Najsretniji ste na Klinici?

PRGOMET: Da. Ponosan sam što je sređena, što imamo sjajan tim mladih ljudi, dobri smo, povukli smo dosta sredstava iz euro fondova….

TELEGRAM: Imate dobar standard, zarađujete oko 20-ak tisuća kuna mjesečno, imate auto, dva stana u Zagrebu, jedan u Slavonskom Brodu.

PRGOMET: Da, imamo dva velika stana u Zagrebu, pod hipotekom, jedan iznajmljujemo. Živimo dobro, ne žalim se.

TELEGRAM: Jeste li kad razmišljali da kao liječnik odete u Njemačku?

PRGOMET: Jesam, 1993-e. Imam brata koji je svećenik u Ulmu, ali istovremeno mi se otvorila prilika da dođem na Kiniku i odlučio sam ostati. Nisam pogriješio. Svjestan sam da živim bolje od hrvatskog prosjeka.

TELEGRAM: Koje su vam mane?

PRGOMET: Kažu da sam zlopamtilo. Imam slonovsku memoriju.Inače sam sistematičan, volim raditi s ljudima…

TELGRAM: Ja vas pitam o manama, a vi se hvalite. Pravi ste političar. Kako vi mislite voditi Zagreb, a Hajdukovac ste?

PRGOMET: Ma, mogao sam ja to i slagati. Pa nisam.

TELEGRAM: Kakav vam je zdravstveni karton? Imate problem sa zglobovima.

PRGOMET: Prije par godina imao sam operaciju čira na dvanestercu. Operirao sam mandule. Uzimao sam lijekove za tlak, bio je visok, sada je ok . Imam problema s zglobovima i koljenom, ali to mi je genetski. Povremeno idem na Sljeme. Ne igram više nogomet.

TELEGRAM: Jesu li liječnici doista najgori pacijenti?

PRGOMET: Jesu. Doktori su neposlušni pacijenti.

TELEGRAM: Jeste li promijenili način ishrane?

PRGOMET: Počeo sam doručkovati. Obavezan ručak. Ne jedem poslije šest. Uzimam dosta voća.

TELGRAM: Ne idete poskrivećki poslije ponoći u hladnjak?

PRGOMET: Ne, ali ako supruga ne stigne skuhati ručak, ja sam izvadim iz frižidera slaninu, kobasice, jaja i spremim si.

Drago Prgomet Borko Vukosav/Telegram

TELEGRAM: Što ako vam djeca jednog dana vele: ‘Tata, i ja bi u politiku’?

PRGOMET: Kćer ide na medicinu, sin planira na ekonomiju. Ne znam, ostavio bih im vlastiti izbor. Politika je ozbiljan posao. I troši kao medicina, kao i novinarstvo.

TELEGRAM: Zašto Hrvati najviše žele biti političari, estradne zvijezde i nogometni menadžeri?

PRGOMET: Živimo u društvu koje nema sustav vrijednosti. Svi žele na brzinu doći do love i uspjeha, ja ne vjerujem u to. Nisam nikad ušao u kladionicu. A mnogi su ozbiljno ovisni o klađenju. Samo sam jednom ispunio listić i to na nagovor punice, koja me natjerala.

TELEGRAM: Jeste li ikad šmrkali?

PRGOMET: Nisam, samo sam zapalio.

TELEGRAM : Cigarete ili džoint?

PRGOMET: Cigarete, dok sam bio u vojsci u Beogradu. Bilo bi moderno sad izjaviti da jesam.

TELEGRAM : Imate li šofera?

PRGOMET: Ne, nisam nikada imao. Jednom me službeni šofer čekao pred Saborom, dok sam bio zastupnik, otvorio mi je vrata, bilo mi je tako neugodno, da me netko ne vidi. Znate, treba znati biti na vlasti , ali i znati otići s nje. Clinton je jednom rekao da bi najviše volio da ga iz Bijele kuće iznesu u kovčegu, jer poslije politike nema života. Život se sastoji od poraza i poraza. Ja ih imam puno. Sve je to život. Sad imam dobar feeling, ali che sera, sera!

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu