Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Za puno djece vaganje na tjelesnom, pred svima, veliki je stres. Inicijativa traži da se to ukine, Grad Zagreb podržao

Centar za poremećaje hranjenja BEA pokrenuo je inicijativu 'Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!'; javili su se Ministarstvu obrazovanja i Gradu

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Sastavni dio nastave Tjelesne i zdravstvene kulture u hrvatskim školama je i grupno mjerenje tjelesne mase i mjerenje visine učenika. To mnogim učenicama i učenicima izaziva nelagodu i stres, a da može biti i povod za posramljivanje, uspoređivanje i diskriminaciju, ističu u Centru za poremećaje hranjenja BEA iz kojeg su pokrenuli inicijativu “Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!”.

Smatraju kako bi se uvođenjem individualnog vaganja u školama djeci i mladima omogućilo da mirnije prođu kroz osjetljive godine odrastanja “u kojima se tek izgrađuje pozitivan odnos prema vlastitome tijelu”. Podršku za inicijativu zatražili su od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ureda za obrazovanje Grada Zagreba. Iz gradskog ureda već su podržali inicijativu pa će u jesenske stručne skupove za zagrebačke nastavnike tjelesnog uvrstiti preporuku za individualno vaganje.

Stigmatizacija, uspoređivanje, vršnjački pritisak…

Iz udruge BEA, koja gotovo deset godina radi na prevenciji i pružanju psiho-socijalne podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, u dopisu Ministarstvu i Gradu Zagrebu jednostavno su zamolili da se promijeni način na koji se u školama provodi mjerenje tjelesne mase učenica i učenika. “Iako je u brojnim školama uvedeno individualno vaganje, u nekim školama nažalost još uvijek postoji grupno vaganje, pri čemu čitav razred tj. sve djevojke ili svi mladići u zasebnim grupama promatraju vaganje i mjerenje visine svakog učenika/učenice”, navode.

Naglašavaju kako se grupno vaganje na tjelesnom pokazalo kao izrazito stresan događaj za mlade osobe, koji omogućuje stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju.

Bijeg iz škole i izgladnjivanje zbog vaganja

“U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva”, stoji u njihovom dopisu na koji su pozitivno već odgovorili iz Grada Zagreba.

Iz udruge BEA detaljiziraju kako pojedine djevojke i mladići, kada saznaju da ih uskoro u školi očekuje grupno vaganje, iz škole bježe ili se po nekoliko dana izgladnjuju i to “kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje”. Nakon što je Zagreb podržao inicijativu, iz udruge su javili kako podržavaju lokalne inicijative u drugim gradovima i županijama kako bi se preporuke o individualnom vaganju usvojile u svim školama u Hrvatskoj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više