Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Za razliku od Balkana, u razvijenim zemljama nema milosti za bogate i slavne. Slučaj Đoković nije prvi koji to dokazuje

Đokovića ne proganjaju zato što je Srbin, u što nažalost stvarno vjeruje velik dio građana Srbije

Bogati, slavni i utjecajni nisu samo medijski atraktivni, oni su, kad se ogriješe o zakone i propise i dar s neba za lokalne političare i ambiciozne pravosudne pregaoce koji će uz puno elana i bez imalo sentimenata upravo na njima testirati i pokušati dokazati načelo jednakosti svih pred zakonom

Amber Heard i Johnny Depp, američki bivši glumački par, u travnju 2015. doletjeli su svojim privatnim avionom u australski Brisbane. U avionu su bila i dva jorkširska terijera, Pistol i Boo, koje prilikom dolaska Amber Heard nije prijavila australskoj carinskoj službi. Johnny Depp snimao je u Australiji peti nastavak filma Pirati s Kariba, snimanje se oteglo te su Pistol i Boo morali biti odvedeni u jedan od lokalnih salona za friziranje pasa.

Taj salon je nakon uspješno obavljenoga posla objavio njihove fotografije na svojoj Facebook stranici navodeći da se radi o kućnim ljubimcima slavnoga glumačkog para. Fotografije su prenijeli lokalni mediji, a ponukan interesom javnosti netko u carinskoj službi još jednom je provjerio ulazne deklaracije američkoga glumačkog para te ustanovio da su Pistol i Boo ilegalno stigli u Australiju. Lokalne vlasti odmah su izdale nalog po kojem su Pistol i Boo smješteni u karantenu, a ako ih njihovi vlasnici u roku od 72 sata ne odvedu iz Australije psi će biti eutanazirani.

Priznanje krivnje i kazna

Pistol i Boo ipak su spasili svoje pasje živote i na vrijeme napustili australski teritorij, a šest mjeseci kasnije protiv Amber Heard pokrenut je kazneni postupak zbog ilegalnoga unosa životinja u Australiju, djela za koje je predviđena kazna u maksimalnom trajanju od 10 godina zatvora. U travnju 2016. Amber Heard pred sudom je priznala da je pogrešno ispunila carinsku deklaraciju lažno navodeći da ne unosi nikakve životinje.

U pokušaju ublažavanja krivnje Amber Heard i Johnny Depp snimili su video u kojem promoviraju australsku rigoroznu graničnu politiku zaštite lokalne flore i faune, a u zamjenu za formalno priznanje krivnje sud je odbacio optužnicu i izrekao Amber Heard samo simboličnu kaznu.

Priznanje krivnje spasilo je od mogućega višegodišnjeg boravka u nekome od australskih zatvora i Sylvestera Stallonea koji je 2007. prilikom promocije svojeg filma Rocky Balboa u Australiju unio dvije, tamo zabranjene, hormonske supstance za jačanje muskulature. Carinski službenici željeli su pretražiti njegovu prtljagu u hotelskoj sobi u Sydneyu, a on je da ih preduhitri bacio četiri kapsule Jintropina kroz hotelski prozor. Nakon isprike i priznanja krivnje platio je kaznu u iznosu od 2500 američkih dolara.

Nema posebne milosti za bogate i slavne

Ova dva primjera pokazuju da australske vlasti nemaju baš previše milosti prema slavnim i bogatim stranim posjetiteljima kada se neki od njih ogriješe o njihove granične i carinske propise. Svi oni koji su u proteklih nekoliko dana u slučaju Novaka Đokovića igrali upravo na tu kartu, uključujući i srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića, grdno su pogriješili. To što je Novak Đoković trenutačno neprikosnoveni broj jedan svjetskoga tenisa nije olakotna nego otežavajuća okolnost, ali ne zbog toga što je Srbin, u što nažalost stvarno vjeruje velik dio građana Srbije.

Bogati, slavni i utjecajni nisu samo medijski atraktivni, oni su, kad se ogriješe o zakone i propise i dar s neba za lokalne političare i ambiciozne pravosudne pregaoce koji će uz puno elana i bez imalo sentimenata upravo na njima testirati i pokušati dokazati načelo jednakosti svih pred zakonom. Tako već desetljećima funkcioniraju “zapadne demokracije“, ali ne i države na Balkanu i u njegovome susjedstvu.

Novakovo preboljenje

Hoće li u ponedjeljak sud u Melbourneu prihvatiti žalbu odvjetnika Novaka Đokovića i tako mu omogućiti igranje prvoga ovogodišnjeg Grand Slam turnira ili će srpski tenisač ipak morati napustiti Australiju teško mi je predvidjeti. U izjavljenoj žalbi navodi se da je Đoković bio pozitivan na PCR testu 16. prosinca prošle godine, iako su srpski mediji zabilježili njegove javne nastupe neposredno nakon tog datuma, te da je to razlog zbog kojega nije morao biti potpuno cijepljen.

Njegovi odvjetnici isto tako tvrde da su ga australske federalne vlasti na prvi dan ove godine obavijestile da on u potpunosti zadovoljava kriterije za ulaz u Australiju što je pak protivno pismu koje je australska federalna vlada poslala organizatorima teniskoga turnira u kojem izrijekom piše da nedavna COVID infekcija onoga tko želi ući u Australiju ne mora nužno značiti i njegovo oslobađanje od obaveze cijepljenja.

Javnosti je bilo poznato da je Novak Đoković bio pozitivan na PCR testu nakon onog neslavnog teniskog turnira u Zadru u lipnju 2020. kada se susreo i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Potpuno je nejasno zašto Novak Đoković nakon prosinačke reinfekcije nije bio u izolaciji i zbog čega je ponovnu zarazu koronavirusom zatajio od javnosti, ako ga je upravo ona, po njegovom uvjerenju i mišljenju onih koji ga savjetuju, trebala osloboditi obaveze cijepljenja kao uvjeta za nesmetani ulazak u Australiju.

Bacanje sjene na briljantnu karijeru

Novak Đoković sigurno je jedan od najuspješnijih sportaša na prostoru bivše Jugoslavije, a njegova popularnost nije sporna ni izvan granica Srbije. Đokovićeve povremeno ekscentrične i za velik dio javnosti čudnovate izjave nisu bile predmetom neke naročite pažnje jer su različite bizarnosti izgovarale i sportske veličine na drugim stranama svijeta.

Ali kada je tijekom pandemije postao i jednim od najpoznatijih protivnika cijepljenja stvari su postale puno ozbiljnije od njegovih rečenica o “moći bosanskih piramida“ ili “prijateljstvu s jednom brazilskom smokvom u Melbourneu“. Ove izjave naravno nisu mogle nikoga dovesti u opasnost, međutim javno protivljenje cijepljenju koje je imalo svoj preludij na zadarskome teniskom turniru, a svoj dramatični finale u Melbourneu sigurno jest, te će baciti poveliku sjenu na njegovu inače briljantnu sportsku karijeru.

Pravorijek suda

U ovih nekoliko dana dramoleta u Melbourneu Novak Đoković iskorišten je za političko bildanje onih kojima su izbori pred vratima, srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića i australskoga premijera Scotta Morrisona, a poništenje njegove australske vize izazvalo je rijetko viđene masovne proljeve šovinističkih gadarija balkanskih prononsiranih fanova Donalda Trumpa, Vladimira Putina i Viktora Orbana, usmjerenih prema “potomcima robijaša“ i “ološu na kraju svijeta.“

U svojim vratolomnim i proturječnim konstrukcijama balkanski borci protiv svjetskoga poretka gaje nadu da će pravorijek suda u Melbourneu, znači suda “ološa na kraju svijeta“ biti u korist njihovoga idola. E sad, kakav je to svjetski poredak u kojemu Novak Đoković ne smije osvojiti više naslova na najvećim turnirima od nekoga Švicarca ili Španjolca, te je baš zbog toga uskraćen za australsku vizu i onda mu na koncu, u velikome finalu, nekakav sud na kraju svijeta, sud tog istog svjetskog poretka, svojom presudom dozvoli da osvoji Australian Open?

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu