Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Za razliku od Hrvatske, Europska komisija jasno osudila diskriminaciju gejeva u Mađarskoj: 'To je sramota'

Predsjednica Ursula von der Leyen kaže da je zakon 'protivan temeljnim vrijednostima Europske unije'

European Commission President Ursula von der Leyen wears a face mask in EU design as she visits the Comenius University Science Park in Bratislava, Slovakia on June 21, 2021. (Photo by TOMAS BENEDIKOVIC / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snažno je u srijedu osudila mađarski zakon za koji kaže da diskriminira ljude na osnovu seksualne orijentacije. “Ovaj mađarski zakon je sramota. Dala sam upute nadležnim povjerenicima da pošalju pismo kako bismo izrazili našu pravnu zabrinutost prije nego što zakon stupi na snagu”, kaže von der Leyen u pisanoj izjavi.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

‘ Koristit ću sve ovlasti Komisije’

“Ovaj zakon jasno diskriminira ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije. On je protivan temeljnim vrijednostima Europske unije, ljudskog dostojanstva, jednakosti i poštivanja ljudskih prava. Nećemo raditi kompromise o tim načelima”, ističe predsjednica Komisije.

Ursula von der Leyen dodaje da vjeruje u Europsku uniju u kojoj je svatko slobodan biti ono što je jest i voljeti koga god želi. “Vjerujem u Europu koja prihvaća raznolikost. Koristit ću sve ovlasti Komisije kako bih osigurala da se prava svih građana EU-a poštuju. Tko god oni bili i gdje god živjeli u Europskoj uniji”, kaže von der Leyen.

Hrvatska ne osuđuje diskriminaciju

Inače, 13 država članica EU-a osudilo je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvalo Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva. To su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska , Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Latvija. A onda je Goran Grlić Radman objasnio zašto Hrvatska ne osuđuje ovu diskriminaciju.

“Hrvatska želi promicati jedinstvo članica EU-a i ono što ih povezuje, a sve deklaracije koje ne pridonose jedinstvu unose više nemir među njih”, rekao je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova. “Sve one deklaracije koje ne pridonose jedinstvu čini mi se da možda unose više nemira među članice”, dodao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više