Politika & Kriminal

Za rušenje aviona Malaysia Airlinesa i smrt 298 putnika i članova posade optužena su trojica Rusa i Ukrajinac

Početak suđenja zakazan je za ožujak 2020., za optuženima su izdani međunarodni uhidbeni nalozi

Alexander Hug (2nd L), Deputy Chief Monitor of the Organization for Cooperation and Security in Europe's  (OSCE) Special Monitoring Mission to Ukraine, visits the site of the crash of a Malaysian airliner carrying 298 people from Amsterdam to Kuala Lumpur, near the town of Shaktarsk, in rebel-held east Ukraine, on July 18, 2014. Pro-Russian separatists in the region and officials in Kiev blamed each other for the crash, after the plane was apparently hit by a surface-to-air missile. All 298 people on board Flight MH17 died when the plane crashed. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET (Photo by DOMINIQUE FAGET / AFP)
FOTO: AFP

Četvorica muškarca optužena su za rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini 2014. i to raketnim sustavom koji je osigurala Rusija, objavili su istražitelji. Trojica Rusa i jedan Ukrajinac optuženi su za ubojstvo svih 298 putnika i članova posade.

Istražitelji su prikupili dovoljno dokaza da je Rusija osigurala lanser raketa koji je upotrebljen za obaranje zrakoplova. “Imamo dokaze da je Rusija dala lanser raketa”, rekao je glavni nizozemski državni odvjetnik Fred Westerbeke.

Suđenje u Nizozemskoj

Optužena su trojica Rusa, Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov te Ukrajinac Lenid Karčenko. Početak suđenja zakazan je za 9. ožujka 2020. u Nizozemskoj, a za optuženima su izdani međunarodni uhidbeni nalozi. Međunarodni istraživački tim predvođen Nizozemcima (JIT) objavio je kako vjeruje da su oni odgovorni za prijenos raketnog sustava “Buk” kojim je oboren MH17.

JIT, koji nastoji suditi osumnjičenima prema nizozemskom zakonu, ranije je rekao da je imao “dugačak popis” sumnjivih osoba i ponovno je pozvao svjedoke da se jave jer se istraga nastavlja. Putnički avion MH17 letio je iz Amsterdama do Kuale Lumpur kada je srušen nad sukobom pogođenom Ukrajinom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu