Za slučaj da je bilo nedoumica; Plenković potvrdio da HDZ planira progurati zabranu rada nedjeljom

Uvođenje neradne nedjelje je politički stav Vlade i HDZ-a

ZADNJA IZMJENA: svi 23, 2020
Foto: Screenshot

Politički stav Vlade i HDZ-a je da nedjelja bude neradni dana, kazao je premijer Andrej Plenković u intervjuu za Jutarnji list. Govoreći o zabrani rada nedjeljom, koja je, tvrdi on, donesena kao epidemiološka mjera, premijer je rekao kako je cilj bio smanjiti mobilnost populacije tijekom jednog dana u tjednu. Ako više nema epidemiološke potrebe za pridržavanjem te mjere, ona će biti ukinuta, dodao je.

Odmah potom Plenković je rekao kako su već spremne izmjene zakona prema kojima bi nedjelja postala neradni dan bez obzira na epidemiološku situaciju. „Što se tiče nedjelje, ja sam za to da bude neradna. To je politički stav Vlade i HDZ-a. Pripremili smo izmjene Zakona o trgovini, s kojima idemo uskoro u javno savjetovanje, a taj bi zakon iduća saborska većina mogla usvojiti“, otkrio je premijer.

Traži se odgovarajući model

Na pitanje novinara hoće li izmjene zakona biti puštene u javno savjetovanje prije izbora, Plenković je odgovorio potvrdno. „Da. Naravno da se traži model koji će uzeti u obzir činjenicu da je Hrvatska i turistička zemlja. Želimo radnicima osigurati da imaju prigodu provesti nedjelju u miru s obitelji i svojim najbližima, ali i da se ostavi mogućnost nekoliko radnih nedjelja tijekom godine, kao i da se poslodavcima pruži prilika da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna“, kazao je.

Nacionalni stožer civilne zabranio je rad nedjeljom za supermarkete i trgovačke centre potkraj travnja. Kiosci, pekarnice, dućani s kruhom i pekarskim proizvodima te trgovine na benzinskim postajama dobili su dozvolu da nastave s radom nedjeljom. Odluka je izazvala oštre proteste dijela poslodavaca, koji su ukazivali na to kako će ta odluka izazvati ozbiljne financijske gubitke i dovesti do velikog broja otkaza. Oporba je Stožer prozivala zbog politikanstva, tvrdeći da je riječ o Vladinom manevru poduzetom s namjerom da se uoči parlamentarnih izbora osigura podrška Katoličke crkve.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2002 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program