Za vikend na Telegramu, donosimo nekoliko većih priča za koje tijekom tjedna možda niste imali vremena

Pregled Telegramovih većih priča, autorskih tekstova i komentara

ZADNJA IZMJENA: srp. 16, 2017

Za slučaj da ste propustili, ili jednostavno ovoga tjedna niste imali vremena, složili smo kratak popis naših većih tekstova, komentara i analiza. Recimo, Drago Hedl donio je priču o branitelju koji se prije 30-ak godina odrekao vojne mirovine koja mu je pripadala, a država mu danas zbog neplaćenih doprinosa želi ovršiti kuću koju je, usput, također izgradio bez subvencija.

Goranko Fižulić analizirao je prva tri mjeseca rada izvanredne uprave Agrokora, a Dragan Markovina s koncerta TBF-a vratio se sa zaista hrabrom tezom. Kolege s Telesporta izdvojili su priče o hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji i trenerskom kadru u HNL-u.

Koliko nam je sustav izopačen? Pa, evo, branitelju koji se odrekao mirovine država ovršuje kuću

Donosimo priču o Vinku Živkoviću, gospodinu koji bezuspješno traži legitimnu pomoć institucija; osobito ciničan odgovor dobio je od kardinala Bozanića. Priču možete pročitati ovdje.

Koji je, nakon tri mjeseca, rezultat rada izvanredne uprave Agrokora?

U svojoj ovotjednoj kolumni, Telegramov Goranko Fižulić analizira prvih devedeset dana vladinog povjerenika Ante Ramljaka i njegova tima na čelu Agrokora. “Ako je namjera u maloprodaji kreirati dodatnih milijardu do milijardu i pol eura vrijednosti nužno je produžiti zakonski rok za nagodbu, izvanrednu upravu preobraziti iz agitpropa u (pred)stečajnu administraciju odgovornu vjerovnicima, a upravljanje Konzumom i Mercatorom prepustiti onima koji nisu i ne žele biti zlatne ribice dobavljača. U protivnom, sve je bilo samo jedna nepotrebna i preskupa gnjavaža”, zaključuje.

Ne obračunavamo se mi s ostacima komunizma, mi odbacujemo sve po čemu smo nekad bili bliski Zapadu

“Današnja hrvatska demokratska politička elita kao da je odlučila provesti ultrakonzervativne planove o povratku na predmoderne oblike dominacije teologije nad društvom, politikom, znanošću i kulturom. Ako su nas u Europi percipirali kao slobodne i slobodoljubive ljude, kao narod koji je u znatnoj mjeri pridonio pobjedi nad fašizmom, zašto naša vladajuća elita želi domaću i stranu publiku uvjeriti da smo bili sve suprotno tome i da sve što nas je takvima činilo želimo odbaciti?”, piše Božo Kovačević.

Markovina: Nakon sinoćnjeg koncerta definitivno sam uvjeren, TBF je najveći hrvatski bend uopće

Dragan Markovina ovoga je tjedna bio na koncertu TBF-a i vratio se sa dosta hrabrom tezom. TBF je najveći hrvatski bend uopće, tvrdi naš kolumnist. U ovom je tekstu detaljno objasnio zašto TBF-ovci stoji nešto iznad Azre i Parnog valjka na njegovoj ljestvici.

U Srbiji vlada sulud rat tabloida, špijuna i političara, neviđen i na toj sceni; izvještavam s prvih linija

Drago Hedl bio je u Begradu i vratio se s pričom o suludom oštrom ratu između dva tamošnja tabloida, Informera i Kurira u kojem se zapravo, Vučić obračunava s opozicijskim medijima.

Zašto se premijer toliko boji Hasanbegovića; čovjeka koji je postao Šimleša hrvatske desnice

“Onog trenutka kad njegova vlast postane nestabilna – što će se prije ili kasnije nužno dogoditi – cijela će se HDZ-ova javnost okrenuti protiv Plenkovića. Ni Trg maršala Tita, ni dobri ekonomski podaci, ni relativno primirje koje vlada u vrhu HDZ-a, Plenkoviću u toj situaciji neće moći pomoći. Andrej Plenković ostat će zabilježen, baš kao Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko, kao još jedan zapravo skandalozni predsjednik dubinski skandalozne stranke”.

Sramota koja traje 22 godine

Krajem ljeta održava se Eurobasket, a izborniku hrvatske košarkaške reprezentacije Aci Petroviću nastup su otkazale tri mlade NBA zvijezde Mario Hezonja, Ivica Zubac i Ante Žižić. Telesport piše o tom slučaju, i o nekad moćnoj košarkaškoj reprezentaciji koja desetljećima ne uspijeva opravdati očekivanja.

Na dnu kace

“Trenerska je struka kod nas srozana do temelja. Infrastruktura rada je prilično loša, a HNS u školovanju trenerskog kadra brutalno favorizira bivše igrače i tako zatvara tržište. Kao posljedicu, uz svo dužno poštovanje iznimkama kojih svakako ima, dobivamo trenerske klonove s dna kace koji se oslanjaju na naučeno tijekom igračke karijere bez upliva novih vizija. Takvim ljudima bez pravih aspiracija i poštene ideje vrlo je lako uvjetovati stvari, manipulirati njima i miješati im se u posao”, piše u novim Topničkim dnevnicima Mihovil Topić.