Za Vladinu mjeru minimalca dosad se prijavilo 29.000 poslodavaca. Za 170.000 zaposlenika

Ministar Aladrović kaže kako su već počeli s prvim isplatama

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar rada Josip Aladrović nakon sjednice Vlade novinarima je potvrdio da se za Vladinu mjeru koja se odnosi na osiguravanje minimalca danas do 12 sati prijavilo 29.000 poslodavca s oko 170.000 svojih zaposlenika.

Aladrović je kazao kako na njihovim zahtjevima radi oko 300 službenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te da zasad s cijelim procesom nema problema. Također je rekao kako je za tu mjeru osigurano dovoljno sredstava te da je smisao mjere očuvanje radnih mjesta.

Jučer su počele i isplate

“Ono što definitivno raduje kao činjenica jest i to da su i jučer već počele prve isplate. Dakle, u ponedjeljak su mjere krenule u provođenje, stupile na snagu, jučer smo već imali prva sredstva, simbolično doznačena na račune onih koji su se prijavili”, dodao je ministar.

“Stožer je nekim tvrtkama zabranio rad i mi smo našli komparativnu mjeru kako bismo zaštitili te poslodavce”, kazao je ministar.

Izmjene zakona uz dogovor s partnerima

Odgovarajući na pitanje vezano uz informacije o izmjenama Zakona o radu i zadiranjima u kolektivne ugovore, Aladrović je potvrdio da se “unutar ekonomskih politika razrađuju scenariji radnih odnosa”. Potom je istaknuo da u tom smislu mora demantirati verziju zakona koja se pojavila u medijima.

“Zakon nećemo mijenjati dok god se ne konzultiramo sa socijalnim partnerima koje ćemo sutra pozvati na sastanak i sjesti s njima na razini Vlade kao u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća”, kazao je ministar dodajući kako su izmjene u trenutno otežanim okolnostima nužne.

Zdravka Grund
Telegram autor
1778 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program