Zabavne izjave Plenkovića i Jandrokovića. Nikako da riješe je li Milanović šef oporbe ili onaj koji SDP-u poručuje da ne valja

Do neki dan je HDZ-u Milanović bio lider SDP-ovog pokušaja da preuzme vlast, a danas kao SDP-u poručuje da nisu vrijedni ni njegovog glasa

ZADNJA IZMJENA: svi 22, 2020
Foto: PIXSELL

Izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića o tome kako razmišlja da ne izađe na izbore, ne želeći ni tim činom dovesti u pitanje svoju neutralnost, pomalo je, čini se, zbunila vladajuću stranku. Naime, do prije samo neki dan iz HDZ-a se emitirala poruka kako je Zoran Milanović, de facto, prikriveni vođa oporbe.

Posebno eksplicitan bio je, početkom svibnja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kad je, nakon provokacije s ustaškim pozdravom u Okučanima, Milanović napustio komemoraciju. “Potpuno je jasno da je predsjednik Republike, zbog toga što je očito da je aktualni predsjednik SDP-a nedovoljno sposoban da vodi neku artikuliranu politiku, preuzeo vodstvo lijevog političkog spektra”, secirao je političku stvarnost u izjavi za novinare Jandroković. Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved je predsjednikovo napuštanje komemoracije komentirao ovako: “I ovaj put se pokazuje da SDP inicira sukobe unutar hrvatskoga društva, da otvara, u izostanku odgovarajućih programskih rješenja, ideološke sukobe”.

Potpora Bernardiću? Ili ipak figa

Da se nije radilo samo o vrućim reakcijama na zbivanja u Okučanima pokazalo je prekjučerašnje gostovanje Gordana Jandrokovića na HRT-u. Za njega je Milanovićevo ponašanje pokazivalo da “na određeni način bira stranu”, te da na “diskretan način pokušava pomoći SDP-u”. Predsjednik netom raspuštenog Sabora objasnio je i zbog čega se to događa. “SDP nema čovjeka koji može parirati Andreju Plenkoviću”, kazao je Jandroković te dodao da se Davor Bernadić “ni kao čovjek ni kao političar” ne može s time nositi.

A onda, radikalan zaokret. Predsjednik HDZ-a i Vlade danas je odjednom otkrio da na Milanovićev eventualni utjecaj na parlamentarne izbore gleda dijametralno suprotno. “Mislim da je to za Davora Bernardića jedna vrlo znakovita poruka”, kazao je Plenković na Milanovićevu najavu da razmišlja o tome da ne izađe na izbore.

Dakle, do neki dan je, po narativu HDZ-a, Milanović bio lider SDP-ovog pokušaja da preuzme vlast u zemlji, a danas je odjednom onaj koji SDP-u znakovito poručuje da nisu vrijedni ni njegovog glasa? Jasno je da je predizborna kampanja mrijestilište za teško ostvariva obećanja i političke poruke s ruba elementarne logike, ali ponekad je ipak možda malo – previše.

Jasmin Klarić
Telegram autor
631 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program