Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zabrinjavajući rast broja autokratskih režima posljednjih godina, danas ih je u svijetu više nego demokratskih

Hrvatska je jedna od zemalja s 'dobrom vladajućom demokracijom'

Serbian President Aleksandar Vucic (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban gesture during a joint press conference in Belgrade on May 15, 2020. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
FOTO: AFP

Demokracija je i dalje na uzmaku, a broj autokratskih zemalja se uzastopno povećava, proizlazi iz studije njemačke Zaklade Bertelsmann, objavljene u srijedu. “Od 137 ispitanih zemalja po prvi put je broj autokratski vođenih zemalja premašio broj onih koje se smatraju demokratskima”, proizlazi iz tzv. “Transformacijskog indeksa 2022” (BTI) Zaklade Bertelsmann.

U međuvremenu je u 70 zemalja na vlasti autokratski režim, a u njih 67 se uređenje može smatrati demokratskim, proizlazi iz ispitivanja koje je provedeno između 2019. i 2022. na temelju stručnih izvješća iz pojedinih zemalja. Hrvatska se u Transformacijskom pokazatelju, uz zemlje poput Urugvaja, Estonije, Litve, Češke ili Tajvana, opisuje kao zemlja s “dobro vladajućom demokracijom”.

Istodobno su zemlje poput Srbije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Brazila i Indije opisane kao “defektne demokracije”. Rusija i Kina se nalaze u skupini “tvrdih autokracija”. Istodobno s padom demokratskih vrijednosti BTI bilježi i porast gospodarske nejednakosti i pad gospodarske moći u 78 zemalja.

Kažu da je pandemija zadala probleme vladama

“Pandemija je svim vladama zadala mnogo glavobolja i zaoštrila mnoge probleme. Ali mnogim vladama nedostaje političke volje usprotiviti se trendu osiromašenja i socijalne izolacije”, stoji u izvješću. Kao pozitivni trend BTI navodi pojačani angažman predstavnika civilnog društva.

Zaklada Bertelsmann se nalazi pod kontrolom poduzetničke obitelji Mohn, vlasnika istoimenog medijskog koncerna. Kritičari zakladi predbacuju preveliki utjecaj na politiku u Njemačkoj.