Zadnja anketa pokazala nam je zgodnu stvar; nove stranke, zapravo, uopće ne kradu birače velikima

Pojava Starta najviše je naštetila Živom zidu, ali privukli su i hrpu neodlučnih birača

ZADNJA IZMJENA: velj 27, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

Start nije krenuo u politički život na račun SDP-a, jedini je mogući i pomalo iznenađujući zaključak redovnih ispitivanja javnog mnijenja provedenih u veljači, posebno zanimljivih baš zbog toga što se na njima prvi put pojavila stranka Dalije Orešković.

“Pojavila” je preblaga riječ, jer kad nova stranka prvi put dođe u ankete i ostvari prosječnih (Crobarometar i CRODemoskop) 5,1 posto glasova to nije puko pojavljivanje, već odličan ulazak u arenu s fanfarama i nervozom suparnika.

Odlomljavanje Živog zida

Pravi spektakl krije se zapravo u strukturi tih 5,1 posto glasova, koji, podsjetimo, nisu postojali u anketama samo mjesec dana ranije. SDP Davora Bernardića je između siječnja i veljače prosuo tek 0,4 postotnog boda potpore. Bilo bi, štoviše, matematički opravdanije zaključiti da Start uzima birače HDZ-u (izgubili 0,6 postotnih bodova), nego sadašnjem SDP-u. Moguće je da je SDP došao negdje do donjeg praga ispod kojeg teško mogu ići. Prošle godine je za stranku rađena anketa koja je, kako se pričalo po kuloarima, pokazala da SDP može računati na nešto više od 11 posto potpuno odanih birača, koji će glas dati SDP-u što god ta stranka i ljudi koji je vode napravila.

Pojava Starta u anketama je, čini se, najviše naštetila Živom zidu, koji je izgubio 2,1 postotnog boda podrške u odnosu na siječanj (sad su na 11,7, a višu potporu od te imali su cijelu 2018. godinu). Moguće je da Start energiju crpi i od birača Mosta (pad od 0,6 postotnih bodova), a sasvim je izvjesno da je dobar dio pada neodlučnih birača (1,9 posto, sa 7,3 na 5,4 po Crobarometru, postotak neodlučnih u CRODemoskopu ovaj mjesec nije objavljen) otišao novoj stranci.

SDP je sam sebe već pojeo

Start, dakle, ne raste – makar zasad – onako kako su mnogi očekivali, kanibalizirajući SDP. Stvar je u tome da je SDP, međutim, sam sebe dosad značajno – pojeo. Kad je Bernardić u studenom 2016. godine preuzeo stranku rejting im je bio 24,8 posto, a sad je ispod 15 posto i u toj razlici nove stranke i koalicije mogu tražiti biračkog materijala za svoj rast (Glas je, primjerice, u mjesec dana s 1,5 narastao na 2,7 posto i očito im paše Amsterdamska koalicija).

I ožujak će, pritom, biti vrlo, vrlo zanimljiv što se tiče anketa – osim što će biti vrlo zanimljivo vidjeti hoće li se nastaviti uspon rejtinga Starta (i Glasa), te na čiji će se račun taj eventualni rast nastaviti, u anketne križaljke bi trebala ući i još jedna nova stranka s ljevice – Možemo. Koliko mogu, dakle, bit će jasnije već za mjesec dana.

Jasmin Klarić
Telegram autor
524 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program