Politika & Kriminal

Zagreb ima 392 nova slučaja koronavirusa

Usporedbe radi, prošle srijede su zabilježena 223 nova slučaja

02.05.2020., Trg Petra Preradovica, Zagreb - Spica je zivnula. Iako kafici ne rade i nema terasa, zagrebacka spica subotom je zivnula te je veliki broj ljudi pronasao svoje zadovoljstvo na klupama i zidicu, te mirno ispijajuci kavu uzivaju u suncu. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zagrebu su u protekla 24 sata utvrđene 392 osobe oboljele od koronavirusa, a trenutno u gradu ima 1543 aktivna slučaja, priopćeno je u srijedu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Broj potencijalno oporavljenih je 72.827, što je 130 osoba više nego jučer, ističe se u priopćenju.

Usporedbe radi, jučer su u Zagrebu zabilježena 244 nova slučaja, dok ih je u ponedjeljak bilo 74. Prošlog četvrtka su u glavnom gradu bila 182 nova slučaja, a prije tjedan dana, prošle srijede su zabilježena 223 nova slučaja.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 320 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 478 osoba. Od 320 kontaktiranih njih 158 su kontakti pozitivnih osoba, a četvero je izloženo virusu u drugim županijama tijekom godišnjeg odmora (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska).

Pozitivni testovi kod 37 učenika

Sedmero je zaraženo na obiteljskim okupljanjima i izlascima, kod jedne je osobe moguće izlaganje na radnom mjestu, a dvije su oboljele osobe doputovale iz Slovenije i Irske. Za sedam osoba oboljenje je utvrđeno kod liječnika školske medicine i/ili su izložene u obrazovnom sustavu.

Za 123 oboljele osobe za sada su negativne epidemiološke anamneze, a za 18 njih obrada je u tijeku. Zbog pozitivnog nalaza testa kod 37 učenika, dva nastavnika i dva pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 22 učenika i dva nastavnika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 288 učenika osnovnih i 126 učenika srednjih škola.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljela su četiri korisnika, jedna nezdravstvena i jedna zdravstvena djelatnica. U Karanteni Grada Zagreba trenutno nema korisnika. Na cijepnom punktu Velesajam tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je 1212 osoba. Na javni poziv za prvu dozu odazvale su se 784 osobe.

Šostar kaže da se infekcija ubrzano širi

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar upozorio je danas da se infekcija koronavirusom počela pojačano širiti.

“Jučer smo ‘obrisali’ preko 750 naših sugrađana, gužva je i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.To samo pokazuje da se infekcija itekako počela pojačano širiti, brojke su sve samo ne male i imamo sve samo ne razloga za miran san”, izjavio je Šostar novinarima.

Na pitanje prijavljuju li zaraženi svoje kontakte Šostar kaže kako i dalje ne prijavljuju u potrebnoj mjeri pa ispada da se ni s kim nisu družili, eventualno s jednom osobom. “A onda kasnije dobijete jako puno pozitivnih”, rekao je. U “Štamparu” su u utorak napravili 798 testova, od kojih je 199 bilo pozitivnih, dakle gotovo 25 posto. To je itekako razlog za zabrinutost, poručio je Šostar.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu