Politika & Kriminal

Zagreb svakim danom postaje sve veći hit. Ovako je netko obnovio svoj dio stare, poznate kuće na Sveticama

Prema podacima iz zemljišnih knjiga većina kuće trenutno je u vlasništvu države

Dok su oko nje nicale velike zgrade, ova stara kuća na Sveticama godinama je prkosila modernizaciji. A sada evidentno i urbanističkim pravilima.

Na društvenim mrežama, naime, već danima kruži fotografija nekad šarmantne, a danas tragično zapuštene kuće koja je sad dobila neobičnu obnovu prizemlja.

Kuća na Sveticama snimljena u travnju 2019. godine Sandra Simunovic/PIXSELL

Izgrađena 1946. godine

Kao što se vidi iz Telegramovih fotografija, gornji dio kuće je posve netaknut, dok je donji obnovljen u potpunom neskladu s ostatkom kuće koja je, navodno, već godinama predviđena za rušenje.

Kuća danas Telegram

Riječ je o kući izgrđenoj 1946. godine, ali sve do sada nije obnavljana. Susjedi pričaju da ju je dao izgraditi imućni mesar, dok tabla na njoj svjedoči da ju je izvelo građevinsko poduzeće Podhraški i drug.

Samo prizemlje je obnovljeno, bez ikakve veze s gornjim dijelom Telegram
Izgrađena je 1946. Telegram

Većina u državnom vlasništvu

Prema podacima iz zemljišnih knjiga većina kuće trenutno je u vlasništvu države, a dijelovi su upisani i na još troje vlasnika. Grad Zagreb upisao je zabilježbu na dio ove nekretnine na osnovu kojeg i on polaže na nju založno pravo.

Prije dvije i pol godine upravo za dio koji je sada renoviran pojavio se oglas, ponuđen je na prodaju. U pitanju je trosobni stan u prizemlju on 63,5 kvadrata. Prodavao se za 60 tisuća eura, uz naznaku da se nalazi u kući koja je predviđena za rušenje. Je li ga netko doista i kupio nije poznato, jer nije provedeno u zemljišnim knjigama.

U svakom slučaju ova posebna nekretnina uvijek je upadala u oči prolaznicima, a nerijetko su ju bilježili i kroničari zagrebačke arhitekture i događanja.

Preživjela je zagrebački potres

Zagrebački potres iz ožujka prošle godine, kako se moglo vidjeti tada, ova kuća preživjela je bez ikakvih oštećenja.

Sada je, nakon godina nebrige i dok su oko nje nicale moderne zgrade, ipak nešto uloženo u njezinu obnovu. Doduše, rezultat se rijetko kome dopada.

Inače, koliko se čini, u pitanju je tek energetska obnova, budući da su uređeni samo fasada i prozori na stanu u prizemlju.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu