Zagrebački odgojitelji nisu dobili plaće. Tajming je zgodan, danima istupaju protiv Bandića

Plaća im je trebala biti isplaćen do 15. u mjesecu, kako to propisuju Zakon o radu i njihov kolektivni ugovor

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2020

Odgojitelji zagrebačkih dječjih vrtića nisu dobili plaću do 15. u mjesecu, kako to propisuju Zakon o radu i njihov kolektivni ugovor. Potvrdilo je to Telegramu više odgojitelja.

Zbog toga se, kako doznajemo, predstavnici dvaju sindikata spremaju u srijedu k gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovom pročelniku za obrazovanje Ivici Lovriću.

Zašto plaće još nisu isplaćene?

Za ovakvu situaciju, prema informacijama do kojih je došao Telegram, postoje dva neslužbena obrazloženja. Jedno je da Grad Zagreb u ovom trenutku nema novca za isplatu plaća odgojiteljima u vrtićima, dok se prema drugom radi o svojevrsnoj osveti gradskih vlasti odgojiteljima koji su upozorili na nemoguće uvjete rada u vrtićima.

Naime, osim prevelikog broja djece i premalenih te nedovoljno sigurnih prostorija, sada odgojiteljima rad otežavaju i, kako kažu, neprovedive mjere za suzbijanje koronavirusa.

Do sada su plaće bile redovite

“Plaće nam inače dolaze do 15. u mjesecu. To predviđaju naši ugovori o radu. Ako do sada nije došla, ni ne može više biti isplaćena u zakonskom roku”, rekla je za Telegram Katarina Turković Gulin iz inicijative odgajatelja u dječjim vrtićima SIDRO. Objašnjava kako se ovaj problem dogodio samo u Zagrebu.

Neslužbene informacije da grad nema novaca, i da se plaća očekuje tek do kraja ovog tjedna, gospođa Turković Gulin nije željela komentirati jer za to nije čula.

Odgojitelji svjedoče o problemima

Međutim, napominje kako je SOMK, jedan od sindikata koji okupljaju odgojitelje, prije nekoliko dana imao konferenciju za medije na kojoj je iznio informacije o neizdrživosti stanja u vrtićima.

“Već mjesec dana objavljujemo javno informacije o kršenju zakona. Odredbe se proizvoljno tumače, pa tako u vrtićkim skupinama imamo previše djece, premalo je odgojitelja, prostorni uvjeti ne zadovoljavaju. Znate, propisano je da svako dijete ima pet metara kvadratnih prostora, a naša nemaju niti jedan”, kaže.

“Epidemiološke mjere su neprovedive pa se od odgojitelja traži da ih prešutno i ne provode. To je neprihvatljivo”, opisuje čelnica inicijative SIDRO i dodaje kako su odgojitelji zapravo u strahu.

Poštuju li se mjere protiv korone?

U objavama što ih je SIDRO podijelilo na društvenoj mreži opisuje se još kako odgojitelji rade i po 10 sati s djecom od godinu dana. Kako je epidemiološkim mjerama opisano da se zaposlenici ne smiju preklapati, odgojitelji se međusobno i ne vide i ne mogu razmijeniti informacije. Čistačice ne smiju ulaziti u prostorije u kojoj su djeca pa tako odgojitelji moraju i pojačano čistiti.

“Uopće se ne bavimo odgojno-obrazovnim radom već samo gledamo da preživimo do kraja radnog vremena. Kako su uvjeti rada loši zapravo se krše prava djece. Sada se već i roditelji organiziraju”, upozorava Katarina Turković Gulin i dodaje kako se ljudi pitaju jesu li kažnjeni neisplatom plaća zato što su progovorili o problemima u vrtićima.

Zašto ministar šuti o svemu?

SOMK je, kaže nam, u međuvremenu tražio i sastanak s ministrom obrazovanja, no zasad nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Zato, ako se dogodi da sindikat najavi obustavu rada, SIDRO će ih u tome podržati.

Telegram je pitao Grad Zagreb zašto još nije isplatio plaće odgojiteljima u vrtićima. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1967 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program