Zagrebački tužitelj optužen da je uzeo mito. Za 3.000 eura navodno je odbacio prijavu protiv šefa kriminalne grupe

Optužnica je podignuta protiv Ferhata Čančara, Tomislava Sablje, Đorđa Vuletića i Ferhata Čančara

ZADNJA IZMJENA: srp 8, 2020
Foto: PIXSELL

Protiv dugogodišnjeg zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika Ferhata Čančara USKOK je podigao optužnicu kojom ga tereti za primanje 3.000 eura mita od osumnjičenih pripadnika zločinačke grupe koju je policija istraživala.

Riječ je o grupi Tomislava Sablje, nedavno optuženog zajedno s još 18 ljudi u operaciji Tebra zbog krijumčarenja droge, paljenja automobila, poticanja na teško ozlijeđivanje i protupravne naplate. Dok je tajno nadzirala Sablju i ostale policija je, tvrdi, snimila i Čančara u kontaktu s njima.

Kako su osumnjičeni kontaktirali tužitelja?

Sve je započelo kada je Sabljo bio prijavljen zbog prijetnje, a hoće li protiv njega kazneni postupak biti nastavljen trebao je odlučiti upravo Čančar. Sabljo se, kako stoji u optužnici, odlučuje kontaktirati Čančara ne bi li prijava bila odbačena.

Za to angažira svog suradnika, također osumnjičenig o akciji Tebra, Đorđa Vuletića. Ovaj pak, navodno preko vlasnika lokala u blizini sjedišta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Vanje Jazvića dolazi do Čančara. Jazvić mu, tvrde istražitelji, prenosi Sabljin zahtjev, a Čančar navodno u zamjenu za tu uslugu traži mito nagradu – tisuću eura odmah, a još dvije tisuće kada odbaci prijavu za prijetnju protiv Sablje.

Snimke kao dokaz protiv državnog odvjetnika

Nakon tog dogovora, tvrdi USKOK, Čančar doista i odbacuje kaznenu prijavu protiv Sablje, te preuzima cijeli iznos od 3.000 eura. Optužnicom se od suda traži da Čančaru oduzme tih 3.000 eura protupravno stečene imovinske koristi.

Čančar je u međuvremenu udaljen s dužnosti, nakon čega je pušten i da se brani sa slobode. Među dokazima protiv njega ključan je razgovor što su ga vodili Sabljo i Vuletić u kojem su spominjali kako su platili odbacivanje kaznene prijave protiv Sablje. To je u tajno snimljenom razgovoru Vuletić komentirao i s Jazvićem.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1970 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program