Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zahlađenje je stiglo, meteorolog kaže da neće potrajati. Uskoro kreće novi toplinski val, temperature do 40

Ovaj tjedan će na kopnu biti nestabilno

Na područje Hrvatske stiglo je dugo očekivano zahlađenje koje je temperature, zasad, najviše smanjilo temperature na kopnu. I dalje je vruće na Jadranu, gdje se temperature još uvijek penju preko 30 stupnjeva. O tome koliko će zahlađenje kopnu potrajati, te hoće li se proširiti na obalu, smo razgovarali s meteorologom televizije N1 Bojanom Lipovšćakom.

Prognostičar je istaknuo kako zahlađenje neće trajati dugo. Ovaj tjedan bit će nestabilan s malom vjerojatnošću za pljuskove i grmljavinu, koji su moguće ponajviše sutra, i to uglavnom u planinama i unutrašnjosti. Bura bi trebala prestati puhati sredinom tjedna, a Lipovšćak ističe da neće biti fenskih bura.

“Do subote će se zadržati nestabilno, a onda sjevernije prolazi jedna hladna fronta koja će utjecati i na nas”, kazao je. Dodao je kako bi blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, po svim prognozama trebao biti suh i djelomice sunčan.

Zahlađenje nakon Gospe, nakon njega novi toplinski val?

“Nakon Gospe slijedi jedan hladan prodor s malo većom količinom oborina. Ali on još neće znatno utjecati na promjenu sušne situacije”, rekao nam je Lipovšćak. Najavio je kako se prema američkom GFS modelu oko 22. kolovoza očekuje novi toplinski val.

“Zasad su prognoze za temperature oko 38-39 stupnjeva, mjestimice možda čak i do 40. To bi bio toplinski val koji će ovog tjedna biti nad Španjolskom, a kojemu treba vremena da se preseli na naše područje”, kazao je.

Meteorolog Lipovšćak kazao je kako su trenutno ljetni monsuni nad Indijom u punoj snazi, pa usporedio količinu oborina sa sušnom Hrvatskom. “Danas sam računao oborine za Dubrovnik. U zadnja tri mjeseca tamo je palo oko 40 milimetara oborina, a normalno je oko 160 milimetara. Kada kiša i padne, bude iznenadna i jaka, ali velika količina vode uopće ne uđe u tlo, samo odcuri”, rekao je.

Vrijeme danas
DHMZ
Vrijeme sutra
DHMZ

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više